Tunus Devrimi

Tunus'ta muhalif lidere suikast

Evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan ve vücuduna 11 kurşun isabet eden Muhammed Brahimi, hastanede hayatını kaybetti.

Konular: Afrika
Brahimi, evinin önünde uğradığı silahlı saldırının ardından kaldırıldığı hastanede öldü. [Al Jazeera]

tunus'ta muhalif halk cephesi koalisyonu liderlerinden muhammed brahimi'ye evinin önünde suikast düzenlendi.

tunus içişleri bakanlığı kaynakları, suikast sırasında vücuduna 11 kurşun isabet eden brahimi'nin hastanede hayatını kaybettiğini belirtti.

öldürülen brahmi, yeni anayasayı hazırlamakla görevli ulusal kurucu meclis üyesiydi.

suikastın ardından tunus içişleri bakanlığı önünde toplanan binlerce gösterici, hükümet aleyhinde sloganlar attı. hükümeti istifaya çağıran protestocular, "kahrolsun islamcı iktidar" diye bağırdı.

tunus'ta geçtiğimiz şubat ayında da muhalif partilerin oluşturduğu halk cephesi liderlerinden şükrü belayid silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. belayid'in ailesi suikastten ennahda lideri raşid gannuşi'yi sorumlu tutmuştu.

beliyd’in 6 şubat’ta başında evinin önünde öldürülmesinin ardından, ülkede siyasi kriz tırmanmış,  hükümet yanlıları ve karşıtları arasında geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlenmişti.

gösteriler, iki yıl çönce halk hareketiyle eski lider zeyel abidin bin ali’nin devrilmesinden bu yana yapılan en büyük protesto hareketi olarak kayıtlara geçmişti.

eski tunus başbakanı hamadi cibali'nin ‘teknokrat hükümeti’ kurma girişimi mensubu olduğu nahda hareketi'nden destek görmemişti. özellikle de gannuşi'nin girişime karşı çıkması sonrası başbakan hamadi cibali istifa etmişti

suikastın ardından mart ayında nahda hareketi üyesi eski içişleri bakanı ali ureyd başkanlığındaki yeni hükümet yemin ederek göreve başlamıştı. liberal ettakatol partisi ve cumhurbaşkanı marzuki'nin liderliğini yaptığı merkez soldaki cumhuriyetçi kongre partisi de hükümete destek vermişti. 

isyanın ilk durağı

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketinin başladığı ülke 2010 yılının aralık ayında tunus olmuştu.

muhammed buazzizi adlı genç bir seyyar satıcı, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakmıştı. bu olay sonrası ülkede hayat pahalılığına ve işsizliğe tepki olarak isyan çıkmıştı. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynel abidin bin ali, suudi arabistan'a kaçmıştı.

tunus’ta 2011 yılı ekim ayında düzenlenen ülke tarihinin ilk demokratik seçimlerinde islamcı nahda hareketi sandıktan galip çıkmış ve hükümeti kurmuştu. aynı yılın aralık ayında ise bin ali'nin devrilmesinden sonra ilk cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştı. tunus kurucu meclisi, bu göreve munsif marzuki'yi seçmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;