Tunus Devrimi

Tunus'ta müzakereler başladı

Görüşmeler sonucu taraflar anlaşmaya vardığı takdirde, ülke her gruptan üyenin yer aldığı yeni geçici yönetimle seçime gidecek.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Amaç yeni yönetim

Protestolar sürüyor

İsyanın ilk durağı

Tunus’ta geçiş dönemi muhalif politikacı Muhammed Brahimi’nin 25 Temmuz'da öldürülmesi üzerine krize girmişti. [AFP]

siyasi krizin bir süredir devam ettiği tunus'ta iktidar ve muhalefet arasında seçimlere kadar geçici hükümet kurulması için müzakereler başladı. 

görüşmeler anlaşmayla sonuçlandığı takdirde seçimlere geçici hükümetle gidilecek. kurulması amaçlanan yeni yönetimde her gruptan üyenin yer alması isteniyor.

tunus’ta geçiş dönemi seküler ve muhalif politikacı muhammed brahimi’nin 25 temmuz'da öldürülmesi üzerine krize girmişti.

muhalefet, islami en nahda hareketi'nin çoğunlukta olduğu kurucu milli meclisin feshedilmesi ve geçici hükümetin istifa etmesi talebiyle gösteriler düzenlemişti.

gelişmeler üzerine, ülkenin en büyük sendikası, üç hafta içinde geçici kabine kurulmasını ve seçim tarihinin belirlenmesinin ardından hükümetin istifa etmesini teklif etmişti.

iki küçük parti ile iktidarı paylaşan en nahda, bir açıklama yaparak sendikanın teklifini şartsız olarak kabul etiklerini duyurmuştu. 

görevdeki geçici hükümet daha önce yaptığı açıklamada istifa için önce ulusal diyaloğun başlaması gerektiğini duyurmuştu. 

isyanın ilk durağı

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketinin başladığı ülke 2010 yılının aralık ayında tunus olmuştu.

tunus’ta 2011 yılı ekim ayında düzenlenen ülke tarihinin ilk demokratik seçimlerinde islamcı nahda hareketi sandıktan galip çıkmış ve hükümeti kurmuştu. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;