Tunus

Tunus'ta Nahda yine 'Gannuşi' dedi

Tunus’ta üç gündür süren Nahda Hareketi Partisi'nin 10'uncu genel kongresi sona erdi. Hareketin lideri Raşid Gannuşi’yi bir kez daha genel başkan olarak seçen parti, 'siyasi işler ve dini faaliyetleri birbirinden ayırma' kararını da onayladı.

Konular: Tunus, Ortadoğu
Hareketin lideri Raşid Gannuşi, 800 delege oyunu kazanarak rakipleri karşısında büyük bir farkla genel başkanlık görevine bir kez daha seçildi. [Fotoğraf: AA]

tunus'ta nahda hareketi partisi 10’uncu genel kongresi tamamlandı. başkent tunus'taki radis kapalı spor salonu'nda gerçekleşen kongrede parti teşkilatı, genel başkan ve şura meclisini belirlemenin yanı sıra partinin bundan sonraki stratejisiyle ilgili de önemli kararlarlar çıktı.

hareketin lideri raşid gannuşi, 800 delegenin oyunu alarak rakipleri karşısında büyük bir farkla genel başkanlık görevine bir kez daha seçildi. gannuşi’nin rakipleri fethi iyadi 229, muhammed akrut ise 29 oy aldı.

tunus’un cumhurbaşkanı baci kaid sibsi’nin de katıldığı kongrede parti teşkilatı, 100 sandalyeli şura meclisi’ni de belirledi.

kongreye damgasını vuran bir başka gelişme; partinin onayladığı "siyasi işler ve dini faaliyetleri birbirinden ayırma" kararı oldu. bu karar ortadoğu’daki islami referanslı hareketler için bir ilk niteliği taşıyor.

"nahda’nın gemisi herkesi taşımalı"

raşid gannuşi, “tunus’ta nasıl tüm vatandaşlara yer varsa, nahda partisi de gemisinde herkese yer vermeli ve reform için elinden geleni yapmalı” ifadelerini kullandı.

gannuşi, kongrenin 21 mayıs’ta gerçekleşen açılışında "tunus bir istisna gerçekleştirdi. ötekileştirme ve intikamı reddetti. tunus gemisini, güvenlik sahiline çıkarmada başarılı oldu" ifadelerini kullanmıştı.

nahda hareketinin gelişimine işaret eden gannuşi "bizler gelişen bir hareketiz. kendi hatalarımızı dile getirmekten utanacak bir hareket değiliz. her şeyden önce beşeriz. nahda hareketi yetmişli yıllardan bugüne gelişmekten hiçbir zaman geri kalmamıştır. kimliğin tehdit altında olduğu dönemde kimlik için mücadele veren akaidi bir hareketten, totaliter rejime karşı demokrasi için mücadele veren protesto hareketine ve oradan da islami referanslara ve değerlere sahip ulusal, demokratik müslüman bir partiye dönüşmüştür" şeklinde konuştu.

yasaklı bir partiden parlamentodaki en büyük partiye

zeynel abidin bin ali’nin iktidarı bıraktığı 14 ocak 2011 devrimi sonrasında tunus'ta siyasi alana resmi olarak giren nahda hareketi, raşid gannuşi ve hukukçu abdulfettah moro tarafından 1972'de gizli bir hareket olarak kurulmuştu.

ekim 2014'te yapılan parlamento seçimlerinde 69 milletvekili kazanan nahda hareketi, nida tunus partisi'nin ardından ikinci parti olarak parlamentoda yerini aldı. nida tunus partisi'nden bazı milletvekillerinin istifası neticesinde şu anda 69 milletvekiliyle mecliste çoğunluğu elinde bulunduran nahda hareketi partisi, hükümette kısmi olarak temsiliyetini sürdürüyor.

kaynak: aa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;