Tunus

Tunus'ta seçim öncesi çatışma

Pazar günü genel seçimlerin yapılacağı Tunus’ta, başkent Tunus ve Kabeli kentinde güvenlik güçleri ile silahlı grupların çatışmasında biri güvenlik görevlisi iki kişi öldü.

Konular: Ortadoğu
Tunus'ta polis güçleri büyük şehirlerde alarm durumunda. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

tunus ordu sözcüsü muhammed arevi yaptığı açıklamada, başkent tunus'un batısındaki vadi leyl bölgesinde bir eve sığınan silahlı kişilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığını söyledi.

çatışmanın yaşandığı yerde güvenlik güçlerinin birçok silah ele geçirdiğini belirten arevi, olayda bir güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini ve yaralıların olduğunu ifade etti.

görgü tanıkları, kabeli kentinde güvenlik güçleri ile silahlı bir grup arasında çıkan çatışmada bir sivilin yaşamını yitirdiğini, iki kişinin gözaltına alındığını söyledi.

genel seçime doğru

arap coğrafyasını etkisi altına alan arap baharı'nın başladığı ülke olan tunus'ta halk, devrim sonrası ilk parlamento seçimleri için pazar günü sandık başına gidecek. 

seçimlerde aralarında nahda partisi, nida tunus partisi, cumhuriyet için kongre partisi, demokrasi için birlik, hürriyet ve iş için demokrasi birliği, cumhuriyet ve vefa hareketi'nin yer aldığı 69 siyasi partiden bin 326 aday milletvekili seçilebilmek için yarışacak.

seçmenler 24 ilde ve 27 seçim merkezinde sandığa gidecek. yurtdışında ise yarın başlayacak oy verme işlemleri üç gün sürecek. yurtdışında 6 merkezde 313 bin kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor.

uzmanlar yarışın müslüman kardeşler çizgisine yakın nahda hareketi ile seküler nida partisi arasında geçeceğini söylüyor.

seçimleri yaklaşık 11 bin yerli ve yabancı gözlemcinin takip etmesi bekleniyor.

seçim öncesi güvenlik önlemleri

tunus güvenlik güçleri, olası terör saldırıları ve seçimi sabotaj girişimlerine karşı sıkı önlemler aldı. seçim süresince tunus ordusu da güvenliğin sağlanmasında aktif görev alacak.

tunus'ta 17 aralık 2010'da muhammed buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması devrimin fitilini ateşlemişti. devrim 14 ocak'ta cumhurbaşkanı zeynelabidin bin ali'nin görevi bırakarak ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

tunus anayasası'nı hazırlamak için 23 ekim 2011'de yapılan milli kurucu meclis seçimlerinde nahda hareketi 89 sandalye kazanarak birinci olmuştu. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;