Tunus Devrimi

Tunus’ta seçimlere büyük ilgi

‘Arap Baharı’ hareketinin çıkış noktası olan Kuzey Afrika ülkesinde, pazar günkü seçimlere katılım oranının yüzde 90’ı aştığı açıklandı.

Konular: Afrika, Arap Baharı

Haberin Öne Çıkanları

Katılım önemli

Bağımsızlar listede

Mebaaza çekilecek

Tunuslu seçmenler, ilk kez oy kullanmanın heyecanını yaşadı. [Reuters]

İlk isyan Tunus'ta

orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynelabidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı. 

tunuslular, yeni bir rejimin ve anayasanın temellerini atmakla yükümlü ulusal kurucu meclis üyelerini belirlemek üzere pazar günü sandık başına gitti. ülke tarihinin ilk demokratik seçimlerinde yaklaşık 4 milyon 400 kayıtlı seçmen oy verdi.

ennahda hareketinin favori gösterildiği seçimlerde 80 siyasi partiden 11 bin aday, 217 üyeli ulusal kurucu meclis’e girebilmek için mücadele verdi.

seçmenlerin önemli bir çoğunluğu ise, ilk kez oy kullanmanın heyecanını yaşadı. mehdi barabdullah 39 yaşında ilk kez oy vereceğini açıklayarak, ülkesi adına çok mutlu olduğunu söyledi. ülkedeki isyan ateşini yakan eylemci mohamed bouazizi'nin annesi manoubia ise oğlunun ölümünün korku ve adaletsizliğin önüne geçmek için bir yol açtığını ve bunun için mutlu olduğunu kaydetti.

sandıklar yerel saatle 19.00’da kapansa da, seçim görevlileri bazı bölgelerde hala sırada bekleyen seçmenlerin tarihi seçimlerde oy kullanmalarına izin verdi.

yurtdışından yüzde 40 katılım

tunus seçim kurulu yetkilileri, ülkede seçimlere katılım oranının yüzde 90’ı geçtiğini, yurtdışından katılım oranının ise yüzde 40 civarında olduğunu açıkladı. seçim kurulu başkanı kemal cendubi, “tunusluların seçime katılımı, tüm beklentileri aştı” dedi.

ülkede seçimler sonrası oluşturulacak ulusal kurucu meclis hem geçici bir cumhurbaşkanı seçecek, hem de yeni anayasanın belirleneceği sürede ülkeyi yönetecek hükümeti belirleyecek. sürecin ilk sonuçları pazartesi, resmi sonuçlar ise salı günü açıklanacak.

öte yandan, avrupa birliği (ab) yetkilileri, tunus’taki seçim sürecini övdü ve ülkenin yeni yönetimine destek sözü verdi. tunus’taki ab gözlemcileri de, seçimlerde sahtekarlık yapılmasının ‘hemen hemen mümkün olmadığını’ açıkladı.

geçici hükümet de, seçim sırasında şiddet olaylarını önlemek için 40 bin polis ve askerin görev yaptığını duyurdu.

eski cumhurbaşkanı zeynelabidin bin ali'ye karşı yıllarca muhalefet eden 'modernistlerin’ ennahda hareketine karşı bir cephe kuramadıkları seçimlerde, ikincilik için liderliğini ahmed necib çebbi'nin yaptığı ilerici demokrat parti (pdp) ve işadamı mustafa ben cafer'in ettakatol partisi yarışıyor.

ayrıca eski komünist liderlerin başını çektiği sol koalisyon ettacdid oluşumu ile demokrat modernist kutup (pdm) yarışın önde gelen siyasi partileri arasında yer alıyor.

bağımsızlar listede

adayların çokluğu dolayısıyla seçmenin iradesini yansıtırken büyük sıkıntı yaşanabileceği tunus'taki seçimlerde ayrıca önemli sayıda bağımsız liste de yer alacak. 

bağımsız bir komisyon olan isie tarafından organize edilen seçimler için kampanya süresi cuma gece yarısı sona ermişti.

bu arada, tunus'un geçici devlet başkanı fuad mebazaa, arapça yayımlanan essabah gazetesine yaptığı açıklamada, kurucu meclisin yeni bir devlet başkanı atamasının ardından siyasi yaşamdan temelli çekileceğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;