Afrika

Tunus’ta siyasi belirsizlik

Nahda, hükümetin istifası ve teknokrat hükümet kurulması talebine "ulusal diyalog görüşmelerine hazırız" cevabı verdi. Hükümetin istifasını isteyen sendikalar ise halkı protesto gösterilerine çağırdı.

islami eğilimli nahda hareketi partisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, nahda'nın ülkedeki en büyük dört sivil toplum kuruluşu ile masaya oturmaya hazır olduğu belirtildi. açıklamada, "tüm konularda uzlaşma sağlanması adına diyalog görüşmelerine hazırız" dendi. fakat başını sol eğilimli tunus sendikalar birliği'nin çektiği sivil toplum kuruluşlarının ön şartı olan hükümetin istifası konusuna değinilmedi.

nahda "önce ulusal uzlaşma" diyor

tunus sendikalar birliği, tunus sanayi ticaret ve el sanatları birliği sendikası, tunuslu avukatlar ulusal birliği ve tunus insan haklarını koruma birliği salı günü siyasi krizden çıkış amacıyla bir plan açıklamışlardı. plan, nahda'nın ağırlıkta olduğu hükümetin istifa etmesini ve ulusal düzeyde kabul görecek bir ismin iki hafta içinde teknokrat bir hükümet kurmasını öngörüyordu. nahda, bu planı "ilkesel" olarak kabul ettiğini açıklamıştı. 

nahda hareketi partisi, daha önceki açıklamalarında ise hükümetin istifası için öncelikle ulusal uzlaşmanın sağlanması gerektiğini söylemişti. nahda, yaklaşık iki hafta önce de ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizi aşmak için "hiçbir önkoşul olmadan" ulusal diyalog konferansı düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. nahda'nın bu son açıklaması, sendikalar birliği'nin bugün ülke genelinde protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulunmasının ardından geldi.

tunus’ta muhalif partilerden halk cephesi koalisyonu'nun başkanı muhammed el-brahmi 26 temmuz’da evinin önünde silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.  saldırıdan hükümeti sorumlu tutan sol ve laik gruplar, hükümet karşıtı gösteriler düzenlemişti. nahda hareketi partisi 24 ekim 2011 yılında yapılan seçimlerde yüzde 37 oy alarak birinci parti olmuştu. 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;