Türkiye

Turizmciler tatilden umutlu

Okulların açılışının 28 Eylül’e ertelenmesi turizmcileri sevindirdi. Henüz tatilini yapmamış yerli turistlere cazip fırsatlar sunmayı hedefleyen turizmciler, Kurban Bayramı tatilinden umutlu.

Konular: Türkiye

sezonda özellikle yabancı turistten yüzü gülmeyen turizmciler iç pazara yöneldi.  yaz tatilinin kurban bayramı tatili ile birleştirilmesini ve okulların 28 eylül’de açılmasını talep eden turizmcilerin isteği oldu. bakanlık yaz tatilini 28 eylül’e kadar uzattı. turizmciler karardan memnun. hala tatil yapmamış yerli turistlere çekmek için bir fırsat olarak görüyor. 

türkiye seyahat acentaları birliği başkanı başaran ulusoy, al jazeera'ye yaptığı açıklamada okulların açılışının ertelenmesi sayesinde turizmin canlanacağını söyledi. ulusoy’a göre normalde herkes programını son güne bırakırdı. ancak bu sefer bir ay öncesinden tatilin belirlenmesi, tatilcilerin de planlarını erken yapmalarına yol açacak. ulusoy bunun sonuçlarının ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını ifade etti:

ne kadarlık bir rahatlama sağlayacağını ancak 3-4 gün içinde görebileceğiz. yani bayrama özel programların belirlenmesinden sonra. ama muhakkak ki %25-30 oranında bir katkı sağlar. “

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy okulların açılışının ertelenmesi sayesinde turizmin canlanacağını belirtiyor. [Fotoğraf: AA]

ulusoy’a göre geçen yıl turizm açısından kötü geçmedi. ancak her yıl yüzde 5-6 oranında büyüme sağlanırken bu yıl 1,5- 2 civarında eksiyle ya da geçen yılki rakamla kapanacak.

'henüz tatilini yapmayanlar için fırsat'

etstur genel müdür yardımcısı suat özbek ise bu sezon yurtdışından taleplerde düşüş olduğunu söyledi. özellikle rus pazarını bir milyon kişi eksik kapatacaklarını belirten özbek,  bu nedenle iç pazara ağırlık verdiklerini belirtiyor. okullarının açılmasının ertelenmesinin henüz tatilini yapmamış türkler için bir fırsat olabileceğini ifade etti:

iç piyasa açısından baktığımızda fiyatlar oldukça makul, mevsim çok güzel. tatil için en güzel dönem. henüz tatilini yapamamış türk misafirlerimiz, çok avantajlı tatil imkânları bulacaktır. onlar için çok güzel bir fırsat yaratılmış oldu. bu açıdan baktığımızda iç pazardan eylül ayı için çok yoğun bir talep geleceğini söyleyebiliriz.

Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek Eylül ayı için çok yoğun bir talep beklediklerini söylüyor. [Fotoğraf: Etstur]

 “tatil turizmciye nefes aldıracak”

okulların tatil olmasını talep eden üç belediyeden biri de bodrum’du. bodrum belediye başkanı mehmet kocadon neden okulların erken tatil olmasını talep ettiklerini al jazeera’ye şöyle anlattı:

"okullar 14 eylül'de açılıp bayram nedeniyle yeniden kapanacaktı, öğrenciler uzun bir tatilin ardından okula uyum sağlayamadan yeniden tatile gireceklerdi. bir haftalık tatil için birçok plan ve çalışma yapılacaktı. okulların tatil olmasıyla avrupa da ve dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle turizm girdilerindeki düşüşün bir nebzede olsa önüne geçmek için iyi bir fırsat olacaktı. bu nedenle böyle bir çalışma başlattık."

mehmet kocadon turizm sezonunun geçen yıla oranla azaldığını belirtiyor. kocadon’un verdiği istatistiklere göre 2015 yılı ocak ayı başından haziran ayı sonu itibarıyla, 2014 yılı aynı dönemlere  oranla,  milas-bodrum havalimanı dış hatlar terminali’ne gelen ziyaretçi sayısı yaklaşık % 10 azaldı. ancak kocadon, denizyoluyla gelen turist sayısı ise yaklaşık % 7 artış olduğunu ifade ediyor.   kocadon’a göre okulların geç açılması bölge turizmine az da olsa nefes aldıracak:

Mehmet Kocadon'a göre okulların tatil olması turizm girdilerindeki düşüşün bir nebzede olsa önüne geçmek için iyi bir fırsat olacak. [Fotoğraf: AA]

“yaşanan durgunluğun azda olsa önüne geçilecek. okulların geç açılacak olması sadece turizm tesislerinde değil turizme hizmet ve mal veren bütün sektörlerde gelirlerin artmasına sağlayacaktır. “

fethiye, bodrum ve marmaris belediye başkanları, turizm ile ilgili dernekler ve velilerden okulların 14 eylül yerine kurban bayramı'ndan sonraki 28 eylül açılması yönünde milli eğitim bakanlığı'na talepte bulunmuştu. kültür ve turizm bakanı ömer çelik de turizmi canlandırmak için önerilen bu talebi milli eğitim bakanlığı'na iletmişti. milli eğitim bakanlığı ise gelen talepleri değerlendirdi ve okulların 28 eylül’de açılmasına karar verdi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;