Avrupa

Türk kökenli vekile 'çirkin taktik'

Avrupa Parlamentosu üyesi Tim Aker İngiltere'deki belediye seçimlerinde aday olunca, Muhafazakarlar Türk kökenini öne çıkaran broşürler hazırladı. Partisi UKIP bunu 'ucuz bir taktik' olarak niteledi.

Konular: Avrupa
Muhafazakâr Parti'nin bastırdığı broşür. [Fotoğraf: The Telegraph]

muhafazakar parti, ingiltere’nin güney doğusundaki thurrock bölgesinde yapılacak belediye meclisi ara seçimlerinde, aşırı sağcı parti ukip’in (birleşik krallık bağımsızlık partisi) adayı tim aker’in türk kökenini öne çıkardı.

başbakan david cameron’ın lideri olduğu muhafazakâr parti, thurrock belediye meclisi üyesi maggie o'keefe-ray'in ölümünün ardından 4 kasım’da yapılması planlanan seçimler için bastırdığı broşürlerde tim aker’den bahsederken asıl ismi “timür”ü kullandı.

ingiltere'de aşırıcı görüşleriyle bilinen din adamları ebu katada ile ebu hamza'nın fotoğraflarının da kullanıldığı broşürde tim aker’le ilgili olarak şunlar yazıyor:

“avrupa parlamentosu üyesi timür aker, yılda 78 bin sterlin kazanıyor. ukip’in siyasi ilişkiler yöneticisi ve milletvekili. ancak üç görevle tatmin olmayan aker şimdi dördüncü görevi istiyor. tüm zamanını belçika’da geçiren biri belediye meclis üyesi olamaz. bu adayı istemeyen halk, teresa webster için oy verecek”

göçmenlik ve avrupa birliği (ab) karşıtı görüşleriyle bilinen ukip'in adayı aker ise ingiliz basınına yaptığı açıklamada "muhafazakârların çaresiz oldukları için bu yola başvurdukları kesin. bu çok ucuz bir davranış. bu broşürü dağıtmamaları konusunda çağrıda bulunmayacağım. bu ülkede ifade özgürlüğü var. dağıtmaya devam edebilirler ancak bu hareketlerinin sorumluluğunu da almak durumundalar" diye konuştu.

babası türk olan 1985 doğumlu aker, ailesinin ismini henüz çocukken değiştirdiğini ve tim olarak bilindiğini söyledi.

'biz ona iyilik yaptık'

daily telgraph’a konuşan thurrock muhafazakâr parti milletvekili jackie doyle-price ise broşürün çocukça olduğunu ancak ırkçı olmadığını savundu:

“dürüst olmak gerekirse türkiye kökenleri ona kredibilite kazandıracaktır. çünkü deniz aşırı yerlerden gelmenin utanılacak bir yanı yok, hatta gurur duyulması gereken bir özellik. bizim tek yaptığımız tim’in başka hiç kimsede olmadığı kadar çok kültürlü bir geçmişe sahip olduğunu yayınlamak. muhtemelen bu ona bir iyilik olacaktır”  

muhafazakar parti'den ise "bu broşür hoş görebileceğimiz birşey değildir" açıklaması geldi.

ukip yükselişte

ukip 2012'de bazı bölgelerde yapılan ara seçimi, muhafazakârlar ve işçi partisi'nden sonra üçüncü parti konumunda tamamlamıştı.

mayıs 2015’te yapılacak genel seçim yaklaşırken ukip'in oy oranı da giderek yükseliyor. seçim sonrası nigel farage'ın lideri olduğu ukip'in parlamentodaki milletvekili sayısını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. ülkede clacton ile rochester ve strood bölgelerinde yapılan iki farklı ara seçimi ukip'in adayları kazanmıştı.

kaynak: the guardian, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;