Futbol

Türk lokumu: Tugay Kerimoğlu

Avrupa'da 10 yıl forma giyen Tugay Kerimoğlu, Türk futbolcuların hedefi için en büyük örneklerden. İngiltere'ye vedası hâlâ akıllarda olan Tugay, Türk futbolcuların en fazla 'dil' sorunu yaşayabileceğini söylüyor.

Konular: Spor, Galatasaray
Tugay Kerimoğlu, 2001'den 2009'a kadar Blackburn'de oynadı. [Fotoğraf: AA]

türkiye'den ayrılıp da yurt dışında oynayan futbolcu sayısı çok değil. her ne kadar 'her türk futbolcunun hedefi: avrupa' olsa da hem maddi hem de manevi doğrultuda türk futbolcular genelde kendi ülkelerinde kalmayı tercih ediyor. arda turan, gökdeniz karadeniz, emre çolak, burak yılmaz ve enes ünal, tuttuğumuz takımların dışında performanslarını merakla beklediğimiz isimler. 

bir önceki dönemde ise tugay kerimoğlu ve nihat kahveci'nin imzası var. biri eski galatasaray teknik direktörü graeme souness, diğeri de eski beşiktaş teknik direktörü john benjamin toshack'ın vasıtasıyla avrupa'ya açıldı. 1999'da gittiği avrupa'dan 2009'da dönen kerimoğlu, türk futbolunun avrupa'daki en büyük istikrar abidesi. 

hedefini her zaman avrupa olarak belirleyen tugay kerimoğlu'nun glasgow rangers'ı şimdiki gibi değil, avrupa'nın en önemli kulüplerinden biriydi ki kadroya bakmak yeterli: kaleci stefan klos, andrei kanchelskis, giovanni van bronckhorst, claudio reyna, sebastian rozenthal, marco negri ve diğerleri. teknik direktör de dick advocaat. souness'ın yakın arkadaşı. 

tugay, iskoçya'yı seçmesinin sebebini güce dayalı futbolu olduğunu söylüyor. glasgow'da kaldığı 1.5 senenin ilk tecrübesi olduğundan dolayı 10 yıl gibi geldiğini ve iskoçya'daki hayatın ona çok şey kattığını ifade ediyor. tugay, 2001 yılında galatasaray'dan eski teknik direktörü graeme souness'ın çalıştırdığı blackburn rovers'a transfer oldu. imza attığında 31 yaşındaydı, veda ederken ise 40. hatta bıraktığı iz öyle büyüktü ki 40 yaşında olmasına karşın kulüp onun iki sene devam etmesini istemiş fakat tugay 'buraya kadar' demişti. 

8 yıl blackburn rovers'ta oynayan tugay kerimoğlu için düzenlenen veda töreni hâlâ akıllarda.  west bromwich maçında son kez sahaya çıkan tugay için ingiliz taraftarlar 'türk lokumu', elveda tugay gibi pankartlar asmış, fes giyip, türk bayrakları sallamışlardı: 

"jübile değildi. bir veda maçıydı. benim de o haberim yoktu olacaklardan. tribünde fesler, bayraklar, formalar... ingiltere'de 10 senenin üzerinde hizmet edersen sana böyle bir uğurlama yapıyorlar. bu öyle bir şey değildi. çok güzel bir gündü" 

tugay, 85'te yerini martin olsson'a bıraktı ve futbola veda etti. 



britanya'da 10 yıl forma giyen tugay'a göre türk futbolcular en çok dilden dolayı avrupa'da sorun yaşayabilirler: "giderken korkularım vardı. yapabilir miyim diye çok düşündüm. ingilizce bilmiyordum. ama buna karşın glasgow'da çok keyifli 1.5 yıl geçirdim. neredeyse 10 yıl gibiydi. türk futbolcular olarak en büyük şansımız sıcakkanlı olmamız. futbolun sahadaki dili aynı. saha dışında ise konuşabildiğiniz sadece aileniz var. ama sıcakkanlıkla bunu aşabiliyorduk."

1970'li tugay, trabzon doğumlu. babasının tayini nedeniyle soluğu istanbul'da florya'da alan kerimoğlu, futbola başladığı galatasaray'a ve ali sami yen'e çok şey borçlu olduğunu söylüyor. 

tugay'ın rangers'a imza atmasından 6 ay sonra galatasaray tarihinin en büyük başarısını kazanarak uefa kupası'nı kaldırdı. o fotoğrafta tugay yoktu ama herkes onu da hissetti. 

kaynak: al jazeera ve bein sports
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;