Dünya

Türkiye Doğu Akdeniz'de sondaja başlıyor

Başbakan Erdoğan, bölgede bu hafta çalışmalara geçilebileceğini söyledi. Kıbrıslı Rumlar bugün petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine başladıklarını duyurmuştu.

Haberin Öne Çıkanları

Kıbrıslı Rumlara yanıt

Atina Ankara'ya tepkili

Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları hızlandı [EPA]

kıbrıslı rumların doğu akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlaması üzerine başbakan recep tayyip erdoğan, türkiye’nin de en kısa sürede sondaja başlayacağını açıkladı.

erdoğan, "biz de  şu anda kktc ile adımı atmış vaziyetteyiz, çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta içerisinde olması da mümkündür, münhasır ekonomik bölgemiz içerisinde bu çalışmaları başlatacağız'' dedi.

erdoğan bu açıklamayı, birleşmiş milletler (bm) genel kurul toplantılarına katılmak üzere new york’a hareket etmeden önce yaptı.

erdoğan’ın açıklamasından birkaç saat önce rumlar, kıbrıs açıklarında arama çalışmalarına başladıklarını duyurmuştu. açıklama, kıbrıs sanayi ve ticaret bakanlığı enerji dairesi müdürü solon kasinis’ten geldi. sürecin dün akşam başlatıldığını bildiren kasinis, şimdilik hazırlık çalışmalarının yürütüldüğünü, sondajın 73 gün süreceğini belirtti.

amerikan noble energy şirketinin sondaj sürecini başlattığı haberini rum radyosu da verdi. haberde, sondaj platformu üzerinde israil insansız casus uçaklarının dolaştığı ve israil donanmasına ait gemilerin görüldüğü aktarıldı. 

'kıta sahanlığı anlaşması hazır'

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız da daha önce, türkiye'nin kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) ile imzalayacağı kıta sahanlığı anlaşmasının hazır olduğunu söylemişti. anlaşma, türkiye petrolleri anonim ortaklığı (tpao)'ya, kıbrıs çevresindeki deniz sahalarında arama ruhsatı verilmesini öngörüyor. yıldız, tpao'nun bir norveç firması ile birlikte önce sismik aramalar yapacağını, sonra da bölgede petrol arama platformları kurulacağını belirtti.

türkiye’nin  kktc ile kıta sahanlığı anlaşması imzalanabileceğini duyurmasına atina’dan tepki gelmiş, yunanistan dışişleri bakanlığı böyle bir anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olacağını savunmuştu. ankara ise uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladığı kıbrıslı rumların petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını "siyasi bir provokasyon" olarak nitelendiriyor. 

 

konuyla ilgili bir tepki de ab komisyonu'ndan geldi. ab dışişleri yüksek temsilcisi catherine ashton'ın sözcüsü maja kocijancic, sondaj çalışmalarının yol açtığı gerginlikte taraflardan fevri olmamalarını ve çözüme odaklanmalarını istedi.

 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;