Ekonomi

Türkiye gelir eşitsizliğinde ilk üçte

Patronlar Kulübü TÜSİAD, Türkiye’deki gelir eşitsizliğinin ekonomik büyümeyle giderilemeyeceğini açıkladı. TÜSİAD gelir eşitsizliğinin sosyal ve politik sorunlara yol açtığını vurguladı.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

2002-2007 arasında eşitsizlik geriledi

Eşitsizlik sosyal sorun

türk sanayicileri ve işadamları derneği (tüsiad) yönetim kurulu başkanı haluk dinçer "oecd'nin araştırmasına göre türkiye, şili ve meksika'dan sonra en yüksek gelir eşitsizliğine sahip üçüncü ülke konumunda. gelir eşitsizliklerinin sadece ekonomik büyümenin neticesinde giderileceği beklenemez" dedi.

tüsiad'ın "türkiye'de bireysel gelir dağılımı eşitsizlikleri: fonksiyonel gelir kaynakları ve bölgesel eşitsizlikler" başlıklı raporunun tanıtım toplantısında konuşan dinçer, gelir dağılımındaki adaletsizliğin artmasının sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve politik sorunlar da oluşturduğunu bildirdi.

2000'li yıllarda oecd ülkelerinde gelir eşitsizliği artarken, aynı dönemde türkiye'de bireysel gelir dağılımı eşitsizliğinde düzelmenin meydana geldiğini anımsatan dinçer, bu gelişmeye rağmen türkiye'nin gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkeler arasında yer almaya devam ettiğini kaydetti.

düşük enflasyon olumlu etkiledi

oecd'nin araştırmasına göre türkiye'nin şili ve meksika'dan sonra en yüksek gelir eşitsizliğine sahip üçüncü ülke konumunda olduğunu vurgulayan dinçer, gelir eşitsizliklerinin sadece ekonomik büyümenin neticesinde giderilemeyeceğini dile getirdi.

raporun bulgusuna göre türkiye'deki gelir dağılımı eşitsizliğindeki düzelmenin 2002-2007 döneminde gerçekleştiği bilgisini veren dinçer, "anlaşılıyor ki ekonomiyi arz yönlü güçlendirmeyi amaçlayan politikalar, gelir eşitsizliğini azaltıcı bir etki yapmış" dedi.

haluk dinçer ayrıca düşük enflasyon ve faizle birlikte artan potansiyel büyüme oranının da bu iyileşmeye katkı sağladığını ifade etti.

zenginle yoksul arasındaki fark

tüsiad başkanı dinçer, 2007-2011 döneminde büyümenin dalgalı bir seyir izlediğini, yapısal reformların hız kestiğini anımsatarak, "gerek küresel ekonomik krizin olumsuz etkileri, gerek konjonktürel büyüme süreci, bireysel gelir dağılımında durağan bir seyre neden olmuştur" dedi.

en zengin yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı payla, en yoksul yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay karşılaştırıldığında da benzer bir sonuca ulaşıldığına işaret eden dinçer, 2002 yılında dokuz katın biraz üzerinde olan farkın, 2007 yılında yedi katın biraz üzerinde göründüğünü söyledi.

dinçer 2011 yılındaysa aradaki farkın aynı düzeyde kaldığını, zenginle yoksul arasındaki farkın 2002-2007 döneminde kapanmaktayken, 2007-2011 döneminde sabit kaldığının altını çizdi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;