Türkiye - İsrail ilişkileri

Türkiye-İsrail görüşmesi doğrulandı

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Dışişleri Direktörü Dore'un Gold'un Roma'da görüştüğü iddiası, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından doğrulandı.

Mari Marmara baskınında dokuz kişi hayatını kaybetti. [Reuters]

türkiye-israil ilişkilerinin normalleşmesi için müzakereler kapsamında türkiye dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu ve israil dışişleri direktörü dore gold'un roma'da görüştüğü iddiası, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu tarafından doğrulandı.

gazetecilerin sorularını yanıtlayan çavuşoğlu iddia ile ilgili olarak "ilişkilerin normalleşmesi adına iki ülkenin görüşmesi çok normal. hiç görüşmeden nasıl bir uzlaşma sağlanabilir ki? zaten bu görüşmeler yeni değil. geçmişten beri uzmanlar düzeyinde iki ülke bir araya geliyor. bir konuda anlaşma sağlandı. ancak bizim istediğimiz iki konuda top karşı tarafta. biz onlardan cevap bekliyoruz. ancak belki daha önce bile mutabakata varılabilecek birçok noktada israil’in iç siyasi dengeleri yüzünden süreç uzadı" dedi.

çavuşoğlu'nun "anlaşma sağlandı" dediği husus israil'in türkiye'den özür dilemesi. halen görüşülen hususlar ise mavi marmara saldırısında ölenlerin yakınlarına tazminat ve gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması talepleri.

israil gazetesi haaretz pazartesi günü, israilli kaynaklara dayandırarak israil dışişleri direktörü dore gold ve türk dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu’nun roma’da gizli bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurmuştu. türkiye ve israil dışişleri bakanlıklarının sözcüleri, görüşme iddiaları hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, sinirlioğlu’nun roma’da olduğunu doğrulanmıştı.

ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

gazze ablukasını kırmak için yola çıkan mavi marmara gemisine 31 mayıs 2010’da uluslararası sularda israil’in düzenlediği ve dokuz türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra ankara-tel aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.

saldırının ardından tel aviv'deki büyükelçisini çeken türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.

mart 2013’te netanyahu, o dönem başbakan olan erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. resmi özür yazılı olarak da açıklandı. ardından türkiye ile israil arasında gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı. görüşmeleri türkiye dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu yürüttü.

müzakerelerin sonuçlanmasına az kalmıştı

şubat 2014’e kadar israilli ve türk yetkililer şartlarda uzlaşmak için görüşmelerini sürdürdü. o dönemde al jazeera’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, imzalanacak anlaşmanın metninin neredeyse hazır olduğunu söylemişti.

aynı kaynakların verdiği bilgiye göre, ilişkilerin normalleşmesi için türkiye’nin ikinci şartı olan tazminatın miktarıyla ilgili anlaşmaya varılmıştı. üçüncü şart olan gazze ambargosunun kaldırılması konusunda da iki taraf birbirine yakınlaşmıştı. kaynaklar netanyahu’nun o dönem iç politika endişeleriyle anlaşmayı imzalamaktan kaçındığı bilgisini vermişti.

anlaşma imzalanamadan, israil’in gazze’ye yönelik saldırısı başladı. temmuz ayında başlayan ve bir aydan uzun süren saldırıda iki bine yakın filistinli hayatını kaybetti. bu saldırıyla birlikte görüşmeler tamamıyla durmuştu. 

kaynak: al jazeera, afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;