NATO

Türkiye istedi, NATO toplanıyor

Ankara, NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırdı. Salı günü yapılacak toplantının amacı, Türkiye'nin düzenlediği operasyonlar hakkında müttefikleri bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak.

dışişleri bakanlığı, türkiye’nin washington antlaşması’nın 4. maddesi kapsamında nato konseyi’ni toplantıya davet ettiğini açıkladı. üye ülkelerin türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu söyleyen nato genel sekreteri jens stoltenberg, türkiye'nin talebi üzerine nato konseyi'nin salı günü toplanacağını duyurdu. 

bbc'ye konuşan stoltenberg, "türkiye'nin böyle bir toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşünüyorum. toplantıda suriye, irak ve çevresi ile türkiye'nin nato sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız" dedi.

Washıngton Anlaşması

washington anlaşması'nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm ittifak üyeleriyle istişarelerde bulunmasını içeriyor. anlaşmanın beşinci maddesi ise bir ittifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor.

nato tarihinde 4. madde daha önce türkiye ve polonya tarafından işletilmiş, 5'inci maddeye ise sadece 1 kez, 11 eylül saldırılarının ardından abd tarafından başvurulmuştu.

dışişleri bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“20 temmuz 2015 günü suruç’ta meydana gelen ve 32 masum vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısı başta olmak üzere, diyarbakır’da, şanlıurfa’da ve kilis’te güvenlik ve emniyet güçlerimize yöneltilen saldırıların akabinde artan güvenlik tehditleri karşısında tüm gerekli tedbirler alınmakta ve bu kapsamda türk silahlı kuvvetleri tarafından operasyonlar da icra edilmektedir.

bu çerçevede, bm güvenlik konseyi'ne gerekli bildirimde bulunulmuş olup, üyesi olduğumuz diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde de gerekli bilgilendirme ve girişimlerimiz sürdürülmektedir.

ulusal güvenliğimize yönelik bu son saldırılar ve tehditler üzerine terörizme karşı almakta olduğumuz tedbirler ve icra ettiğimiz operasyonlar hakkında müttefiklerimizi bilgilendirmek ve istişarelerde bulunmak amacıyla, kuzey atlantik antlaşması’nın 4. maddesi çerçevesinde nato konseyi önümüzdeki hafta içinde tarafımızdan toplantıya çağrılmıştır.”

ankara, türkiye’de düzenlenen saldırılarla ilgili nato üyelerini cuma günü bilgilendirmiş; başbakan ahmet davutoğlu, stoltenberg'le telefonla görüşmüştü.

büyükelçiler düzeyinde toplanan nato konseyi, kararlarını oybirliğiyle alıyor. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;