Kadına şiddet

Türkiye #ÖzgecanAslan'ı konuşuyor

Twitter'da 13 Şubat Cuma'dan bu yana #ÖzgecanAslan etiketiyle 2 milyon 783 bin tweet, kadınların başlarından geçen taciz olaylarını anlattığı #sendeanlat etiketi altındaysa 430 bini aşkın tweet atıldı.

Tweet'ler artık Google'ın bir parçası olacak. [Fotoğraf: Reuters]

mersin'de üniversite öğrencisi özgecan aslan'ın öldürülmesi, türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. özgecan aslan cinayeti, 13 şubat cuma'dan beri sosyal paylaşım sitelerinde de en çok konuşulan konu.

#özgecanaslan

twitter'da 13 şubat cuma'dan bu haberin yazıldığı saate kadar #özgecanaslan etiketi altında yaklaşık 2 milyon 800 bin tweet paylaşıldı. cinayetle ilgili gelişmelerin de takip edildiği etiket altında birçok kullanıcı duyduğu üzüntüyü ve öfkeyi ifade ediyor. özgecan aslan cinayeti, twitter'da 9-15 şubat tarihleri arasında dünya genelinde en çok konuşulan üçüncü konu olarak ön plana çıkıyor.

#sendeanlat 

özgecan aslan’ın cinayetinin ardından başlatılan #sendeanlat etiketi altındaysa kadınlar başlarından geçen cinsel taciz olaylarını anlatmaya devam ediyor. tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermeyi amaçlayan kadınların attığı birçok tweet, aynı zamanda tecrübelerin ortaklığına dikkat çekiyor. çantada biber gazı, çakı taşıma gerekliliği, toplu taşıma araçlarında sırtını cama dayamak zorunda olmak, taksiye binerken plaka almak ve plakanın alındığını şoföre belli etmek, kadınların yalnız kaldıkları araçlarda ve sokaklarda telefonla bazen aslında var olmayan ağabeylerini, babalarını arıyormuş gibi yaparak yüksek sesle konuşmaları, evde yalnızken kapıya gelen kurye, görevli gibi erkeklerin önünde evdeki hayali bir erkeğe seslenmek birçok kadının dile getirdiği önlemlerden sadece bazıları. yine 13 şubat cuma gününden haberin yazıldığı ana kadar #sendeanlat etiketi yaklaşık 445 bin kere kullanıldı

#sendeanlat etiketine Türkiye'nin her tarafından katılım var. [Kaynak: Trendsmap]

#siyahgiyiniyoruz 

ayrıca #siyahgiyiniyoruz etiketi altında bir kampanya başlatan kadınlar, bugün (16 şubat cuma) siyah kıyafetler giyerek özgecan aslan cinayetini protesto ediyor. sabahın erken saatlerinden itibaren siyah kıyafetlerle çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya başlayan kadınlara, erkekler de fotoğraflarla destek veriyor. 

#siyahgiyiniyoruz etiketi altında örgütlenen kadınlar, Özgecan Aslan için siyah giyiniyor.

twitter'da, taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için alınması gereken önlemler #çözümönerim etiketi altında paylaşılıyor. 23 bin tweetin paylaşıldığı etiket altında paylaşılan birçok tweette kadına karşı şiddet ve vahşete dayalı ölümlerde idam cezasının uygulanmasının önerilmesi dikkat çekiyor. yine, #türkiyedekadınolmak etiketi altında birçok kişi, türkiye'de kadın olmanın zorluklarından bahsediyor, yaşadıkları ayrımcılıkları anlatıyor.

cinayetle ilgili tweet'i tepki çeken türkücü nihat doğan ise, #nihatvarsasurvivorboykot etiketi altında eleştiri yağmuruna tutuluyor. 

kaynak: al jazeera, topsy, trendsmap, twitter, hashtagify

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;