IŞİD

'Türkiye üsler için izin verdi'

Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Türkiye’nin "Suriye ile Irak’taki 'faaliyetlere girebilmeleri' için ABD ve ortaklarına üslerin kullanılması izni verdiğini" açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Uluslararası gazetecilik kuruluşlarına göre Suriye, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri. [Fotoğraf: Al Jazeera]

amerikan nbc televizyonuna konuşan susan rice, ankara’nın ilk olarak ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için abd ve ortaklarına türkiye toprakları ve üslerinin kullanımına izin verdiğini söyledi.

rice, türkiye ile varılan anlaşmayı şu şekilde açıkladı: 

"türklerden suriye'ye tek başına kara birliklerini göndermelerini istemedik. biz şununla ilgileniyoruz: öncelikle, türkler son birkaç gün içinde, suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için, abd ve ortaklarımızın türk üsleri ve toprağını kullanmasına izin vereceklerine dair bir taahhütte bulundular. bu yeni bir taahhüt, bu önemli katkıda suudi arabistan'a katılmış oldular. buna ek olarak, türkiye içindeki tesislerin, irak ve suriye içindeki faaliyetlerde, koalisyon güçleri yani amerika ve diğerleri tarafından kullanılabileceğini söylediler.  bu yeni bir taahhüttür ve bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz.” 

cumartesi günü, malatya gezisi dönüşünde bazı gazetelerin ankara temsilcilerine konuşan başbakan ahmet davutoğlu ise abd’den gelen incirlik üssü’nün kullanımı ile ilgili talebe karşılık türkiye'nin şartlarını hatırlatmıştı:

“fiilen bir şekilde incirlik'ten ortak yürüttüğümüz faaliyetler var eskiden beri irak'a dönük olarak. ama kapsamlı bir harekâtın zemini olarak herhangi bir ülkenin bu anlamda bir katkısı bekleniyorsa o anlamda tutumumuzu söyledik. no fly zone (uçuşa yasak bölge) ve güvenli bölgeler ilan edilmeli."

eğitimin detayları konuşulacak

abd dışişleri bakanlığı geçtiğimiz hafta türkiye topraklarındaki bir askeri üste, abd'li ve türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin suriyelinin katılacağını açıklamıştı.

abd savunma bakanlığı'ndan bir ekip de bu hafta türk askeri yetkililerle ankara'da görüşecek ve eğitim programı bu görüşmede netleşecek.

abd, suriye ve irak'taki irak şam islam devleti (işid) mevzilerini koalisyon güçleriyle birlikte havadan bombalamayı sürdürüyor.

türkiye'nin işid ile mücadele için üç şartı var. bunlar, uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;