Türkiye

'Türkiye'de Ebola yok'

Ebola ve Mers ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Dr. Kavak Türkiye’deki şüpheli vakaların tamamının sıtma çıktığını söyledi.

Konular: Türkiye
Kavak, "Bu zamana kadar Atatürk Havalimanı’nda toplam 24 çağrı aldık. Dördünden şüphelendik. Hepsi sıtma çıktı" dedi. [Fotoğraf: DHA]

sağlık bakanlığı hudut ve sahiller sağlık genel müdürlüğü atatürk havalimanı başhekimliği tarafından tüm dünyayı tehdit eden ebola ve mers hastalıkları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. toplantıda konuşan başhekim dr. aykut yener kavak şu ana kadar türkiye’de hiçbir ebola vakasına rastlanmadığını söyledi.

kavak "bu zamana kadar atatürk havalimanı’nda toplam 24 çağrı aldık. bundan sadece dört tanesi olası vaka olabilir, diye düşündük ve hastaneye sevk ettik. bunların da tamamı sıtma çıktı. 1 ağustos'ta başladık tedbirleri almaya. bu, 1 ağustos’tan beri toplam üç ayda baktığımız vaka sayısıdır" dedi.

'hasta en arkaya oturtuluyor'

uçakta hastalık şüphesiyle karşılaşıldığında alınan tedbirleri anlatan kavak şunları söyledi:

“vaka olasılığı olan uçakların tamamında kişisel koruyucu ekipmanlar kabin memurları için yüklenmiş durumda. kabin memurları eğitildi. eğer ateşli, bulaşıcı hastalık riski olan bir vaka olursa kabin memuru bu kıyafetleri giyerek bu kişiye yaklaşıyor. thy ile alınan kararlar doğrultusunda hasta kişi uçağın en arkasına alınıyor ve sağı solu, önü arkası iki sıra boş bırakılacak şekilde seyahate devam etmesi, gerekirse maske ile koruyucu ekipmanların giydirilmesini istiyoruz. biz uçağa gittiğimiz zaman genelde hasta arka koltukta tek başına oturuyor oluyor ve sadece bu koruyucu ekipmanlar giymiş tek bir kabin memuru onunla ilgileniyor. ayrıca uçağın en arkasındaki tuvaleti hasta dışında kimse kullanmıyor."

'1976'dan beri en büyüğü'

hastalıkla ilgili olarak geniş bir sunum yapan hudut ve sahiller sağlık genel müdürlüğü erken uyarı ve cevap birim sorumlusu dr. esat rıdvan dikleli ise 1976 yılında başlayan ebola salgınının günümüze kadar olan süreçte en büyük salgın olduğunu ve vaka sayısının 11 bine ulaştığına dikkati çekti. dikleli hastalıkla ilgili şunları anlattı:

"koruma ve önlemler için virüsü iyi tanımak lazımdır. hijyen çok önemlidir. etleri 60 derecede ısıtmak virüsü etkisiz hale getirir. virüs kuru yerlerde günlerce yaşayabilir, materyalleri 5 dakika kaynatarak yıkarsanız etkisiz hale gelir. virüs dondurmakla kaybolmaz, eksi 70 dereceye kadar canlılığını korur. ilk çıktığı demokratik kongo cumhuriyeti'nde avlanan bir maymundan bulaşıyor. ilk anda 35 kişi ölüyor. anlaşılıncaya kadar da bulaşma devam ediyor. son olarak mali’de görüldü. 2 yaşındaki bir kız çocuğunun ölümüne büyükannesinin gine’de bir cenaze törenine katılıp eve getirdiği ebola virüsünden öldü. yarasalar bulaşmada çok etkin. bunun dışında maymun, goril, şempanze ve domuzlarla da geçtiği bilinmektedir."

kaynak: doğan haber ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;