Türkiye

Türkiye'de tepki, Ermenistan'dan tebrik

'Ermeni soykırımı'nın inkarına ceza getiren tasarının Fransa'da kabul edilmesine iki ülkeden farklı tepkiler geldi.

Haberin Öne Çıkanları

İlk tepkiler

Kınama mesajları

Erivan'da sevinç

Yasa tasarısının kabul edilmesi Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. [AA]

günlerdir tartışılan 1915 olaylarının reddedilmesini suç sayan yasa tasarısının onayanmasının ardından, siyasilerden iş dünyasına, üniversitelerden sivil toplum örgütlerine kadar türkiye’nin farklı çevrelerinden yapılan açıklamalarla fransız parlamentosunun kararı kınandı.

başbakan yardımcısı bülent arınç, fransa'nın tarihe ve gerçeklere karşı bir karartma operasyonu yaptığını kaydederek, "bilimadamlarının bile düşüncelerine ipotek koymayı hedefleyen bu girişim ilkel bir anlayışın sonucudur ve tamamen art niyetlidir" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
 
yasayı düzenlemesini ‘zavallılık’ olarak tanımlayan çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, “tarihi gerçekleri bir kanunla değiştirebileceklerini zannediyorlar. bütün avrupa birliği (ab) standart, norm, ve hukukuna aykırı bir düzenlemedir" dedi.
 
türkiye büyük millet meclisi (tbmm) başkanvekili merak akşener, "aziz milletimizin ve gazi meclisimizin siz değerli üyeleri adına tarih önünde fransız ulusal meclisinin bu kararını şiddetle kınıyorum" açıklamsını yaptı.
 
muhalefetin açıklamaları
 
muhalefetin tepkisi de gecikmedi. cumhuriyet halk partisi’nden yapılan yazılı açıklamada, genel başkan kemal kılıçdaroğlu’nun fransa’nın kendi tarihine ihanet ettiğine dikkat çekerek, kararı kınandığı bildirildi.

yasa teklinin kabul edilmesini büyük bir skandal ve tarihe geçmiş kara  bir leke olarak tanımlayan milliyetçi hareket partisi (mhp) genel başkanı bahçeli ise, partisinin bu küstah siyasi hükmü şiddetle kınadığını ve tüm varlığıyla lanetlediğini açıkladı.

barış ve demokrasi partisi (bdp) grup başkanvekili hasip kaplan ise, tarihi ve sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemenin mümkün olmadığını dile getirerek fransa'daki seçimleri hatırlattı ve "bu taktik daha önce de uygulanmıştı" dedi.
 
halkın sesi (has) partisi genel başkanı numan kurtulmuş ise karamsarlığa gerek olmadığını belirterek, "türk dışişleri geçmişteki hatasını tekrar etmemeli; kalıcı adımlar atmalıyız" diye konuştu. 
 
erivan teşekkür etti
 
ermenistan'ın başkenti erivan'da ise tasarının kabul edilmesi sevinçle karşılandı. ermenistan dışişleri bakanı edvard nalbandyan, afp haber ajansına yaptığı açıklamada “ülkesinin duyduğu minnettarlığı” ifade etti. nalbandyan, “bir kez daha fransa'daki en üst düzey yetkililere, meclise ve fransız halkına minnettarlığımı ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı. 
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;