Bilim-Teknoloji

Türkiye'deki siber saldırılarda artış var

Yapılan bir araştırma Türkiye'deki bilişim teknolojilerine yönelik yapılan siber saldırı sayısında artış olduğunu ortaya çıkardı. Saldırı sayısı neredeyse yüzde 50 oranında arttı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Geçen yıl Türkiye'deki siber saldırılarda yüzde 50 oranında artış yaşandı
Geçen yıl Türkiye'deki siber saldırılarda yüzde 50 oranında artış yaşandı [getyimages]

güvenlik yazılımları üreticisi kaspersky labs'in düzenli olarak yayınladığı araştırmalardan olan kaspersky security network hizmeti üzerinden gerçekleştirdiği çalışma türkiye'deki siber saldırıların arttığını ortaya çıkardı.

araştırmaya, 2013’te ortadoğu, türkiye ve afrika (meta) bölgesinde yaşanan bt güvenliği olaylarının toplam sayısının, bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 50 arttığını gösteriyor.

saldırıların yarıya yakını lokal ağlarda gerçekleşiyor

toplamda türk kullanıcıların yüzde 48’i yerel ağ ve taşınabilir medya araçlarından kaynaklanan tehditlerden etkilendi; yüzde 37.5’i ise çevrimiçi tehditlere hedef oldu. yani saldırılar ağırlıklı olarak lokal ağlarda ve usb bellek gibi medyalarla yapılıyor.

türkiye meta (ortadoğu, türkiye ve afrika) bölgesinde en fazla zararlı sunucuya sahip olan ülke olarak belirlendi. bu ülkede bulunan 11 milyondan fazla sunucu 2013’te dünyanın dört bir yanındaki saldırılarda kullanıldı. ancak meta bölgesinde bulunan zararlı sunucuların global seviyede toplam payı yüzde 0,5’ten az olarak hesaplanıyor.

sosyal ağlardan da saldırı yapılıyor

ortadoğu ve türkiye’de sosyal ağlar (özellikle facebook ve twitter) üzerinden zararlı yazılım yayılımı ciddi şekilde arttı. bunun öncelikli nedeni, sosyal ağ kullanıcılarının sayısındaki artışla açıklanıyor. öyle ki şu anda ortadoğu’daki çevrimiçi nüfusun yüzde 88’inin sosyal ağları her gün ziyaret ettiği belirtiliyor. zararlı yazılımların bu siteler üzerinden yayılması yönünde bir eğilim söz konusu; hatta son yılda bazı eski sosyal ağ yönelimli zararlı yazılımların tekrar ortaya çıktığı ve bulaşma oranları arttığı belirtiliyor.

kaynak: kaspersky lab

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;