Türkiye

Türkiye'nin füze kalkanı Çin'den

Balistik füzelere karşı kurulacak hava savunma sistemi için Çin devlet firması ile el sıkışıldı. CPMIEC, İran'a silah satışı yüzünden ABD'nin yaptırım listesinde.

Haberin Öne Çıkanları

Füze sistemi 2'li ve 6'lı bataryalar halinde kuruluyor

Savunma Sanayii İcra Komitesi Başbakan başkanlığında toplandı. [AA]

uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerinin, çinli firma ile türkiye'de ortak üretilmesi için görüşmelere başlanacak.

4 milyar dolar olarak öngörülen savunma sistemi ihalesinde çin 3 milyar doların altında teklif verdi, “ortak üretim yapalım” dedi. türkiye'nin şartları arasında yüzde 50 yerli üretim şartı da vardı. kararda, ortak üretim fikri etkili oldu.

uzun menzilli füze ihalesinde abd'nin patriot sistemi, rus s300-s400 füzeleri, çin'in fd-2000 füzesi ve italyan-fransız ortaklığıyla geliştirilen samp-t sistemi yarışıyordu.

cpmiec, uzun bir süredir amerika birleşik devletleri'nin yaptırımlarına maruz kalıyor. nedeni, firmanın iran'a silah satması. abd, yaptırımları 2003'te uzatma kararı almıştı.

füzelerin özelliği ne?

çin'in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi fd-2000 füze sistemi, ikili ve altılı bataryalar halinde kuruluyor.

ilk 1980'de üretilen füze, 20 bin metre yükseklik ve 100 kilometre menzile sahip.

türkiye, nato'nun ikinci büyük orduya sahip üyesi. ancak, ordunun uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi yok. 

nato suriye'deki iç savaşın yaratabileceği tehdide karşı, 2012'den bu yana abd yapımı patriot hava ve füze savunma sistemlerini türkiye'de konuşlandırdı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;