Kürt sorunu

Türkiye'nin muhatabı Öcalan

Başbakan Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, MİT görevlilerinin, PKK'nın hapisteki lideriyle görüştüklerini söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Amaç, silah bıraktırmak'

'En önemli aktör'

'İçeriği bilmiyorum'

Yalçın Akdoğan aynı zamanda iktidar partisi AKP'nin Ankara milletvekillerinden.
Yalçın Akdoğan aynı zamanda iktidar partisi AKP'nin Ankara milletvekillerinden. [AA]

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

ankara, pkk'nın silah bırakması için örgütün lideri abdullah öcalan'la görüşüyor. istihbarat birimlerinin öcalan'la buluştuğunu, başbakan recep tayyip erdoğan’ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan açıkladı.

aynı zamanda iktidar partisi akp’nin ankara milletvekillerinden olan akdoğan, pazartesi günü ntv televizyonu'na yaptığı açıklamada, öcalan'ın hala süreçteki en önemli aktör olduğunun altını çizdi.

akdoğan, görüşmelerden kısa sürede netice alınması yönündeki beklentinin ise aşırı iyimserlik olduğunu söyledi.  

2012 yılına ilişkin bazı istatistikler de açıklayan ak parti milletvekili, "bu yıl içinde 1450 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi; ölü ya da teslim olan örgüt üyesi sayısı bu. bu büyük bir hezimettir…zafer yılı dediler, ama hezimet yılı oldu. hem kırsalda hem şehirde kaybettiler. bunda kck operasyonlarının da etkisi oldu" dedi.

'her şey konuşulmuyor'

görüşmelerde devletin ‘kırmızı çizgisi’ bulunup bulunmadığına ilişkin soruya, "amaç silah bıraktırmaktır" şeklinde cevap veren akdoğan, şöyle devam etti:

"orada kürt meselesi bağlamında her şey konuşuluyor değildir. kürt meselesinde muhatap kürt kardeşlerimizdir...bugün terör sorunu, kürt meselesini de zehirleyen, demokratik çözümünü zorlaştıran bir faktördür ve bunu görmezden gelemeyiz. bu sorunun devreden çıkarılması gerekiyor.”

"imralı ile milli istihbarat teşkilatı (mit) mı görüşüyor?" sorusuna, "evet istihbarat birimleri” yanıtını veren akdoğan, "görüşmelerin içeriğini şahsen bilmiyorum. öcalan’ın cezaevi şartlarında olumsuz bir durum yok...onlar, ev hapsi gibi başka şeyler murat ediyor olabilirler, ama bu aşamada gerçekçiliği olan şeyler değil" ifadelerini kullandı.

'fidan 16 aralık'ta öcalan'la görüştü'

öte yandan, yeni şafak gazetesinin köşe yazarlarından abdülkadir selvi, mit müsteşarı hakan fidan'ın öcalan ile 16 aralık'ta imralı'da görüştüğünü yazdı. selvi, ekim ayında başlayan süreç çerçevesinde daha önce iki kere mit müsteşar yardımcısı seviyesinde gerçekleştirilen toplantıların, bu tarihten itibaren fidan ile öcalan arasındaki görüşmelere dönüştüğünü belirtti.

gazeteci, sürecin ‘takvime dayalı ve çözüme endeksli’ olduğunu ve hükümet kanadından “başbakan erdoğan'ın güçlü iradesi var” şeklinde duyumlar aldığını söyledi. 

başbakan erdoğan kasım ayında konuya ilişkin olarak, "imralı ile ilgili olarak çeşitli enstrümanları kullandığımız zaman, burada genelde kullanılan mit'tir; onlar görüşme yapabilir. bunda sakınca görmüyoruz. çünkü asıl olan sorunu çözmektir" demişti.

adalet bakanı sadullah ergin de kasım ayında öcalan ile görüşme yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soru üzerine, "devletin birimleri ihtiyaç duyulan zeminde görüşmeler yapar" diyerek, görüşmeleri yalanlamayan bir tavır almıştı.

görüşmeler sızmıştı 

ankara'nın pkk'yla teması, 2011 yılında ortaya çıkan 'oslo görüşmeleri' olarak tabir edilen buluşmaların ortaya çıkmasıyla gündeme gelmişti. bizzat erdoğan'ın görevlendirdiği hakan fidan ve ekibinin, pkk yöneticileriyle norveç'in başkentinde gerçekleştirdiği görüşmeler bir ses kaydı üzerinden internete sızmış ve daha sonra hükümet tarafından doğrulanmıştı.

avukatlarıyla görüşmesine izin verilmeyen öcalan'ın tecridinin sona erdirilmesi ve mahkemelerde anadilde savunma yapılması talepleriyle başlatılan açlık grevi ise kasım ayında pkk liderinin devreye girmesiyle sona ermişti. 

2012 yılında silahlı eylemlerini de artıran örgüt, yol kesme ve sivilleri kaçırma gibi eylemlere de yöneldi.

pkk, türkiye, ab ve abd'nin 'terör örgütü' listesinde bulunuyor. örgüt ve ordu birlikleri arasında 29 yıldır devam eden çatışmalarda, 40 binden fazla insan hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;