Türkiye

Türkiye'nin yarısı çölleşme riski altında

Orman Bakanlığı'nın talimatıyla ÇEM ve TÜBİTAK'ın yürüttüğü proje, Türkiye'nin çölleşme riski haritasını ortaya koydu. En yüksek risk Konya, Iğdır ve Şanlıurfa bölgelerinde.

Konular: Çevre, Türkiye

orman ve su işleri bakanlığı, türkiye'nin çölleşme risk haritasını çıkardı. günümüzde küresel ölçekte bir sorun olan çölleşme konusunda birleşmiş milletler türkiye'nin durumunu 'hassas' olarak değerlendiriyor.

haritaya göre türkiye'nin yaklaşık yüzde 47’si orta ve üzeri 'çok yüksek risk' grubunda yer alıyor. çölleşmenin görüldüğü konya-karapınar, iğdır-aralık ve urfa-ceylanpınar bu bölgeleri kapsıyor. tuz gölü havzası, ereğli-karaman bölgesi, urfa-ceylanpınar-mardin-batman hattı, eskişehir çevresi ise orta ve yüksek risk grubunu oluşturuyor.

türkiye'nin yarısı çölleşme risk grubunda

türkiye'de ilk defa ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlarının tespit edildiğine dikkat çeken bakan veysel eroğlu, çölleşmeyle mücadelenin en önemli unsurunun alan tespiti olduğunu söyledi. çölleşme ve erozyonla mücadele (çem) genel müdürlüğü ile tübitak-bilgem tarafından 1,5 yıl süren proje kapsamında çölleşme açısından öncelikli ve hassas alanların tespit edildiğini kaydeden eroğlu, projede farklı üniversitelerden ve uzmanlıklardan 10 akademisyenin tübitak-bilgem bünyesinde birlikte çalıştığını söyledi. 

eroğlu, "ortaya konulan model, çölleşmeyi iklim, su, toprak, arazi örtüsü, arazi kullanımı, topoğrafya, jeomorfoloji, sosyo-ekonomi ve yönetim olarak bütün yönleriyle ele alan bütüncül bir çalışma oldu" dedi.

türkiye'de su ve rüzgar erozyonu, çölleşme tehdidinin başlıca doğal etmenleri. tema'nın haziran 2015 tarihli açıklamasına göre aşırı gübre kullanımı ve kimyasal erozyon da insan kaynaklı nedenlerin başında geliyor.

kaynak: orman ve su işleri bakanlığı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;