Türkiye

Türkiye’yle dayanışma mesajları

Havalimanındaki saldırı sonrası pek çok ülke ve uluslararası kuruluştan Türkiye'ye dayanışma mesajları geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile telefonda görüştü.

Konular: Türkiye
Öğrenciler, mum yakıp dua etti, "Masumları öldürmeyin" ve "Terör kahrolsun" yazılı dövizler taşıdı. [Fotoğraf: Reuters]

istanbul atatürk havalimanı'nda 42 kişinin öldüğü, 239 kişinin yaralandığı saldırı sonrası birçok ülke ve uluslararası kuruluştan türkiye'ye taziye ve dayanışma mesajları geldi.

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, abd başkanı barack obama ile telefonda görüştü. cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre obama, istanbul'daki saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, türkiye ile yakın dayanışma içinde olduklarını vurguladı, cumhurbaşkanı erdoğan'a ve tüm türkiye halkına taziyelerini iletti.

cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamanın devamı şöyle:

"türkiye-israil ilişkilerinin normalleştirilmesi ve rusya ile ilişkilerin yeniden canlandırması için atılan cesur adımlardan dolayı abd başkanı obama'nın cumhurbaşkanımıza tebriklerini ilettiği görüşmede, bu gelişmelerin terörle mücadeleyi güçlendireceğine de değinilmiştir. sayın cumhurbaşkanımız da duyarlılığından dolayı sayın obama'ya teşekkürlerini iletmiştir."

beyaz saray sözcüsü josh earnest ise, abd başkanlık uçağı air force one'da gazetecilerin istanbul atatürk havalimanı'ndaki saldırıya ilişkin sorularını yanıtladı.

"varşova ziyareti kapsamında başkan açıkçası türkiye'nin de aralarında bulunduğu nato müttefiklerimizle görüşme imkânı bulacaktır." diyen earnest, obama'nın burada cumhurbaşkanı erdoğan ile "bir ortamda" görüşme fırsatı bulacağını ifade etti.

başkan obama'nın gelecek hafta nato zirvesi'ne katılmak için polonya'ya ve ispanya'ya yapacağı seyahat sırasında rotasını değiştirerek istanbul'a da uğrayıp uğramayacağına yönelik soru üzerine earnest, obama'nın programında şu anda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı bilgisini verdi.

hindistan'ın agartala kentinde öğrenciler, saldırıda ölenlerin anısına mum yakıp dua etti.

israil'den taziye ve şifa dileği

israil tarafından yapılan açıklamada, "israil, dün istanbul atatürk havalimanında gercekleşen ve birçok masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan çirkin saldırıyı en sert şekilde kınamaktadır. türk hükümetine, türk halkına ve hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletir; yaralananlara acil şifalar dileriz" ifadesi kullanıldı. 

rusya parlamentosunun alt kanadı duma’nın dış ilişkiler komitesi başkanı aleksey puşkov da, atatürk havalimanı'nda meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. puşkov, twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "tüm dünyadaki terör saldırılarının kurbanları suçsuz insanlardır. rusya'dan, istanbul, brüksel ve paris'i anlıyoruz. başımızı eğiyoruz. başsağlığı diliyoruz. unutmuyoruz."

mısır'dan başsağlığı ve kınama

mısır dışişleri bakanlığı sözcüsü ahmed ebu zeyd de, yayımladığı yazılı açıklamada,"mısır, istanbul'da atatürk havalimanını hedef alan saldırıyı en sert ifadelerle kınıyor" ifadesine yer verdi.

mısır halkının bu zor anlarda türk halkıyla dayanışma içerisinde olduğu kaydedilen açıklamada, "türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuyoruz" denildi.

beyaz saray: en güçlü şekilde kınıyoruz

nato, ab ve dünya müslüman âlimler birliği’nin yanı sıra aralarında abd, mısır, almanya, fransa ve belçika’nın da olduğu ülkeler istanbul atatürk havalimanı’ndaki saldırıyla ilgili mesaj yayımladı. beyaz saray’dan yapılan açıklamada saldırı ‘en güçlü’ şekilde kınandı. abd’nin türkiye’ye destek verdiği ifade edildi.

stoltenberg: kalbim kurbanların aileleriyle

nato genel sekreteri jens stoltenberg, twitter hesabındaki açıklamasında, "istanbul atatürk havalimanı'ndaki saldırıyı kınıyorum. kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve türk halkıyla beraber" ifadesini kullandı.

tusk: bir arada olmalıyız

ab konseyi başkanı donald tusk, ab liderler zirvesi'nin bitiminde düzenlendiği basın toplantısının başlangıcında saldırıya değindi. tusk, "her şeyden önce bugün istanbul atatürk havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum. böyle zamanlarda bir arada olmalıyız" diye konuştu.

avrupa'dan destek mesajları

almanya dışişleri bakanı frank walter steinmeier ise ''istanbul'dan gelen haberle şok oldum. düşüncelerim türkiye'deki insanlarla beraber'' değerlendirmesinde bulundu.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, atatürk havalimanı'ndaki saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "türkiye'de art arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor" dedi. fransa dışişleri bakanı jean-marc ayrault, atatürk havalimanı'ndaki saldırı sonrası büyük şaşkınlık yaşadığını, istanbul'daki konsolosluklarının seferber olduğunu belirtti.

belçika başbakanı charles michel, "düşüncelerim istanbul havalimanındaki terör saldırısı kurbanlarıyla beraber. bu çirkin şiddet eylemini kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

italya başbakanı matteo renzi, "yaşanan hadise dolayısıyla türk hükümeti ve türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim" dedi.

hollanda dışişleri bakanlığınca twitter üzerinden yapılan açıklamada ise bakan bert koenders'in, mevkidaşı çavuşoğlu'nu telefonla arayarak, saldırıyla ilgili taziyelerini ilettiği bildirildi.

yunanistan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada da "istanbul'daki terör saldırısı yüzünden tiksinti ve dehşet içindeyiz. teröre karşı komşularımızı ve dostlarımızı destekliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

ispanya başbakanı mariano rajoy, atatürk havalimanı'ndaki patlamaya ilişkin, "birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek" ifadesini kullandı.

katar ve dünya müslüman âlimler birliği’nden kınama

dünya müslüman âlimler birliği, atatürk havalimanı'nı hedef alan saldırıyı kınadı. birliğin genel sekreteri ali karadaği yaptığı yazılı açıklamada, türkiye'nin içerden ve dışardan bazı güçlerce hedef alındığını belirtti. "destekleyeni ve uygulayanı kim olursa olsun bu bir terördür" ifadesini kullanan karadaği, türk halkına, ülke siyasetine, ekonomiye ve topluma darbe indirmek isteyen terörle mücadelede hükümetin yanında yer alması çağrısında bulundu.

katar dışişleri bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "her türlü ahlaki değer ve insani prensiplerle çelişen ve sivilleri hedef alan bu korkak saldırıyı kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

türkiye'nin istikrar ve güvenliğini korumak için alacağı tüm önlemlerin desteklendiği ifade edilen açıklamada, katar'ın türkiye'ye destek verdiği ve sebebi ne olursa olsun her türlü şiddet ve teröre karşı tutumunun net olduğu kaydedildi.

kaynak: reuters, aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;