IŞİD

Türkmen kasabası Karatepe'de kontrol peşmergede

Irak'ın Diyala bölgesinde Türkmenlerin yaşadığı Karatepe kasabasında Irak Şam İslam Devleti saldırılarını durduran peşmerge güçleri bölgenin kontrolünü yeniden sağladı.

Konular: Ortadoğu
Peşmerge Türkmen kasabasının kontrolünü ele aldı. [Fotoğraf: Reuters]

anadolu ajansı muhabirine konuşan bölgedeki peşmerge birlikleri sorumlusu adnan heme mina, türkmenlerin yoğunlukta olduğu karatepe kasabası merkezine yönelik saldırıların durdurulduğunu açıkladı.

kasaba çevresinde yol kenarlarına döşenmiş mayın ve bombaların etkisiz hale getirildiğini aktaran mina, ‘irak ordu güçleri, diyala ve diğer bölgelerde işid militanlarına geniş çaplı operasyonlar başlattı. kaçmak isteyen militanlar bizim konuşlandığımız bölgelere doğru geliyor. diyala'daki karatepe ve celavla kasabaları peşmergenin son sınır bölgeleridir’ diye konuştu.

işid, karatepe kasabasına ağır silahlarla saldırı başlatmış ve kasabanın bir kilometre batısındaki alisaray ve beş yüz metre kuzeyindeki seyf saad köylerini ele geçirmişti.

karatepe’de peşmerge, irak polisi ve gönüllü şiilerden oluşan güvenlik güçleri ile işid mensupları arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle bölgede yaşayan 10 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

irak türkmen cephesi (itc) karatepe kolu güvenlik sorumlusu mustafa kemal beg, “işid tarafından rastgele atılan havan topu mermileri karatepe'de 2'si çocuk 7'si asker olmak üzere 10 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına neden oldu" dedi.

irak kürdistan özerk bölgesi'nin (ikyb) resmi sitesi puk media, adını açıklamak istemeyen ve karatepe'de savaşan bir peşmerge subayına dayandırarak verdiği bilgide, peşmerge kuvvetleri ile hükümete bağlı emniyet güçlerinin işid’i, alisaray ve seyf saad köylerinden geri püskürttüğünü açıkladı. çatışmalarda 10 işid mensubu öldürüldü.

türkmenlerden silahlandırma talebi

al jazeera türk’ün sorularını yanıtlayan irak türkmen cephesi lideri erşed salihi, bağdat yönetimine resmen başvuruda bulunarak, türkmenlerin yaşadıkları bölgeleri koruyabilmesi için silahlandırılmasını talep ettiklerini söyledi:

“bağdat yönetimine türkmen silahlı güçlerin oluşturulması için başvuruda bulunduk. talebimiz türkmenlerin mezhep ayrımı yapılmadan, türkmen siyasilerle koordineli bir şekilde silahlandırılması ve eğitilmesi yönünde. biz başından beri bu tezi savunduk. bağdat yönetimi ise buna karşı çıktı. bıçak kemiğe dayanınca silah kaldırın diyorlar. ama bu işler bir anda olmuyor. eğer en başta bizi dinlemiş olsalardı, şimdi savaşmaya hazır türkmen birliklerimiz olurdu ve sorun yaşanan bölgelerin çoğunda güvenliği sağlayabilirdik.”

salihi, karatepe çevresindeki hanekin ve kifri'deki tüm irak türkmen cephesi büro ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak, sığınmacılara kapıların açılması ve sürekli yardımların sunulması talimatı verdi. 

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;