Suriye'de iç savaş

'Türkmen köyleri güvenli bölge ilan edilsin'

Suriye Türkmenleri, tarihi haklarına yeniden kavuşmak için yeni Suriye'de "kurucu unsur" olarak anayasal ve uluslararası güvence istedi.

Suriye'de iç savaşla birlikte sınırdaki Türkmen köylerinden kaçan sığınmacılar Türkiye'ye yerleşti. [Fotoğraf: CHA - ARŞİV]

ankara'daki suriye türkmen meclisi genişletilmiş istişare toplantısı'nın ardından okunan sonuç bildirgesinde türkmenler, suriye'de 'kurucu unsur' olarak anayasal ve uluslararası güvence talep etti. 

suriye türkmen meclisi genel sekreteri dr. emin bozoğlan'ın okuduğu sonuç bildirisinde, iç savaşın en büyük mağdurunun 3 milyondan fazla suriye türkmeni olduğu belirtilirken, "suriye türkmenlerinin geleceği açık bir şekilde tehdit altında. türkmenlerin maddi ve siyasi manevra alanları giderek daraltıldı, binlerce yıllık geçmişin ve milyonlarca türkmen gencinin geleceğinin bölgesel ve küresel projelerin ipoteği altına girdi" ifadeleri kullanıldı. 

bildiride suriye'deki türkmenlerin tek meşru temsilcisi 'suriye türkmen meclisi'nin varlığına zarar verecek hiçbir projeye izin verilmeyeceği, suriye türkmenlerinin kendi geleceklerini ancak kendileri belirleyeceği belirtildi.

suriye'deki türkmen bölgelerinde yaşanacak demografik değişimlerin, suriye'nin geleceğine ve toprak bütünlüğüne zarar verecek stratejilerle örüldüğü, halep, bayır­‐bucak, rakka ve humus bölgelerinde türkmen karakteri korunamazsa suriye'nin idari ve siyasi bütünlüğünün de asla korunamayacağı dile getirildi. bildiride, "parçalanmış bir suriye, başta türkiye'ye yönelik düşmanca emelleri olan güçlerin ve ortadoğu barışını engellemek isteyen güç odaklarının taşeronluğunu yapan terör örgütlerinin merkez üssü haline gelmeye devam edecektir" değerlendirmesi yapıldı.

'kamp koşulları iyileştirilsin'

suriye türkmenlerinin bu bağlamdaki beklenti ve talepleri arasında, türkiye'deki toplam suriyeli sığınmacı sayısının yalnızca yüzde 7'sini oluşturan suriye türkmenlerinin kamp koşullarının iyileştirilmesi, eğitim konusunda pozitif ayrımcılık uygulanması, osmaniye'deki çadır kent kampının hatay sınır bölgesine taşınması, suriye türkmenlerinin temsilinin nüfusa orantılı olması için gerekli çalışmaların yapılması yer aldı.

ayrıca halep kırsalı ve şehri ile bayır­‐bucak bölgesindeki 2 milyona yakın türkmenin muhtemel bir katliama karşı korunması için, rejim ve terör örgütlerine karşı gereken tedbirlerin türkiye'nin önderliğinde, uluslararası camia tarafından ivedilikle alınması istendi.

'türkmen köyleri güvenli bölge ilan edilsin'

"türkmenler, ayn-el arap (kobani) halkı için gösterilen uluslararası hassasiyeti beklemektedir" denilerek, suriye türkmen meclisi olarak, suriye türkmenlerinin vatanlarına geri dönmesi ve kendi topraklarında güvende tutulmasının beklendiği kaydedildi.

sonuç bildirisinde, türkmenlerin kendi vatanlarına geri dönmek için izleyeceği yol haritasında, türkiye sınır boylarında kurulacak yerleşik türkmen köylerinin, güvenli bölgeler olarak ilan edilmesi, türkiye'deki türkmen çadır kentlerinin bu güvenli bölgelere taşınması ve çadır kentlerde yaşayanlara yönelik köye dönüş programları başlatılması gerektiği belirtildi.

kaynak:aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;