Kafkasya

Türkmenistan artık çok partili

Ülkedeki ilk seçimin sonuçları açıklandı. İktidardaki Demokrat Parti, 125 koltuklu parlamentoya 47 milletvekili gönderdi.

Konular: Türkmenistan
15 aralık'ta yapılan seçimde, ilk kez siyasi arenaya çıkan türkmenistan sanayici ve girişimciler partisi ise 14 koltuk elde etti. 
seçimlerde partiler haricinde sendikalar da aday göstermişti. türkmenistan meslek birlikleri 33 milletvekili ile temsil edilecek. 
 
seçimlerde üç milyonun üzerindeki seçmenin yüzde 91,3'ü oy kullandı. toplamda 283 aday  türkmen milli meclisi'ne girmek için yarışıyordu. 
 
22 yıllık tek parti yönetimi
 
türkmenistan anayasası, siyasi partiler ve siyasi kuruluşların serbestçe kuruluş ve faaliyetlerine izin verse de türkmenistan demokrat partisi, bağımsızlığın kazanıldığı 1991'den beri ülkenin tek siyasi partisi olarak varlığını sürdürüyor. 
 
‘türkmenbaşı’ olarak bilinen saparmurat niyazov, 1990- 2006 yıllları arasında ‘ömür boyu cumhurbaşkanı’ sıfatıyla türkmenistan’ı yönetti. niyazov, baskıcı yönetimi ve keyfi politikaları sebebiyle eleştiriliyordu. 
 
ülke, niyazov’un ölümünden beri cumhurbaşkanı gurbangulu berdimuhammedov tarafından yönetiliyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;