Türkmenistan

Türkmenistan'da akaryakıta rekor zam

Akaryakıtın en ucuz satıldığı ülkelerden Türkmenistan, yeni yıla rekor zam haberiyle girdi. Akaryakıta yüze 60 zam yapıldı. Ancak rekor zamma rağmen ülkede bir aracın deposu 37 TL'ye doldurulabiliyor.

Konular: Orta Asya
Petrol fiyatlarındaki düşüş pompaya tam olarak yansımıyor. [Fotoğraf: Reuters]

dünyanın önemli doğalgaz ve petrol üreticilerinden türkmenistan'da akaryakıta yüzde 60 zam yapıldı. zam ile daha önce 62 tengeden (22 sent) satılan kurşunsuz benzinin litresi 1 manat (35 sent) oldu.

yeni zam ile birlikte türkmenistan'da 45 litrelik bir depo benzin yaklaşık 16 dolara, yani 37 tl'ye alınabiliyor. 

uzun yıllar dünyada en ucuz akaryakıtın satıldığı ülkeler arasında yer alan türkmenistan'da geçtiğimiz haziran ayında da araç başına aylık 120 litre ücretsiz benzin dağıtımı uygulamasına son verilmişti.

türkmenistan'da ülkenin kurucu devlet başkanı saparmurat türkmenbaşı döneminde kurşunsuz benzinin litresi yaklaşık 2 sente satılıyor, yaklaşık 1 dolara otomobillerin deposunu doldurulabiliyordu.

yeni yılın ilk günündeki rekor zamma rağmen türkmenistan'da akaryakıt fiyatları hâlâ dünya ortalamasının altında yer alıyor. ayrıca ülkede doğalgaz, elektrik ve su vatandaşlara belirli bir kotaya kadar ücretsiz dağıtılıyor. önemli doğalgaz rezervlerine sahip türkmenistan'da 2013'te günde yaklaşık 260 bin varil petrol üretilmişti. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;