Suriye'de iç savaş

Türkmenler Cenevre toplantısına katılıyor

Suriye Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, cephenin davet edildiği Cenevre toplantısına katılmaya hazırlandığını söyledi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Suriye Türkmen Meclisi Cenevre'deki toplantılara katılma kararı aldı. [Fotoğraf: AA - Arşiv]

türk yetkililerin davetin gönderilmesi konusunda önemli rol oynadıklarını ifade eden sulo, “cenevre'de bulunan türk dışişleri yetkilileri devreye girdi ve ardından bm suriye türkmen meclisi'ne davet gönderddi. beş günlük görüşmeler için gideceğiz, de mistura'yla birebir görüşeceğiz, görüşmelerimizde de başka heyet olmayacak” dedi. sulo’ya göre, 24 mayıs’ta düzenlenmesi beklenen cenevre toplantısına türkmenleri temsil edecek heyet ise, suriye türkmen meclisi başkanı abdurrahman mustafa, başkan yardımcısı tarık sulo ve yanında iki bağımsız türkmen siyasetçiden oluşacak.

sulo, cenevre’ye gidecek heyetin suriye’deki türkmenlerin taleplerini ileteceğini söyledi.

türkmenler davet edilmediği için tepkiliydi

isviçre’nin cenevre kentinde suriye görüşmelerine türkmenleri temsilen hiçbir ismin davet edilmemesi, suriyeli türkmenlerin tepkisine neden olmuştu.

suriye geçici hükümet kabinesinde yer alan iki türkmenden sağlık bakanı ve aynı zamanda suriye türkmenleri milli hareket partisi başkanı vecihi cuma, al jazeera türk'e cenevre görüşmelerini değerlendirdi. görüşmeleri ‘fiyasko’ olarak nitelemişti.

‘biz 1000 yılı aşkın süredir suriye’de yaşayan ve sayıları milyonları aşan bir topluluğuz, ayrıca sahada savaşan binlerce türkmen genci ve onlarca türkmen grup bulunuyor. bu toplantıda yok sayılmamız uluslararası camianın suriye konusundaki bilgi ve samimiyetinin de bir göstergesi olmuştur’ diyen vecihi cuma sözlerini şöyle sürdürdü:

“bm temsilcisi staffan de mistura cenevre’de olmamızı istemedi. bundan önce tertiplenen toplantılara da görüşmeler başladıktan sonra türkiye’nin ısrarı ile davet edilmiştik. türkmenlerden çok ama çok daha küçük siyasi ve etnik yapılar cenevre’ye davet edilirken bizim yok sayılmamızın tek nedeni hoşlarına gitmeyecek bazı şeyleri duymak istememelerinden kaynaklanıyor. biz cenevre’de en azından görüşme süresince varil bombardımanlarının durmasını talep edecektik. bu talebimiz yıllardır bizi benzer görüşmelerle oyalayan uluslararası camianın suriye konusunda dürüstlüğü anlamak adına küçük ama önemli bir adım olacaktı. bu ve benzeri nedenlerle görüşmelere çağrılmadık ve türkiye’nin de türkmenlere yönelik bu tutumdan rahatsız olduğunu biliyoruz.”

'cenevre 3 ölü doğdu'       

‘de mistura annan tecrübesini tekrarlıyor, asıl hedef daha fazla oyalamak’ diyen vecihi cuma’ya göre görüşmeler suriye muhalefeti için ‘sayısız tuzak’ barındırıyor:

"öncelikle esed tarafı tek blok olarak, nizami devlet olarak görüşmelere katılıyor. muhalifler ise kurumsal bazda değil kişiler bağlamında muhatap alınmakta. bu çok ince bir taktik. bize siz aradan geçen 5 yıla rağmen halen birlik olamadınız biz de sizi bölük pörçük kabul ediyoruz mesajı veriyorlar. doğrusu cenevre görüşmeleri ve moskova toplantılarını tertip edenler açıktan 'biz esed için çalışıyoruz' dese çok daha saygın bir iş yapmış olurlar."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;