Suriye

Türkmenler savunmada ve saldırıda

Bayırbucak’ta stratejik Kızıldağ'ı alan rejim güçleri Türkmendağı'nı büyük oranda ele geçirdi. Suriye Türkmenleri, Azez-Cerablus hattında Türkiye ve ABD bombardımanlarının da yardımı ile iki köyü IŞİD’den aldı.

Esed ordusunun birkaç kilometrelik ilerleyişi Türkmenler için tehlikenin çok daha fazla büyümesi anlamına geliyor. [Fotoğraf: Yılmaz Bilgen / Al Jazeera Türk]

suriye'deki türkmen muhalif grubu sultan murat tugayları, azez-cerablus hattındaki iki köyü işid’in elinden aldı. türkmenlere ait harcele ve delha köylerinin geri alınmasına türkiye ve abd hava operasyonlarıyla destek verdi. suriye'nin kuzeybatısında yer alan lazkiye kentinin kuzeyindeki türkmen dağında rejim güçleri rus bombardımanı eşliğinde türkmen dağını büyük oranda ele geçirdi. 

işid’den iki köy alındı

muhalif gruplardan türkmenlere ait sultan murad tümeni ve ortak hareket ettiği şam cephesi, türk ve amerikan hava unsurlarının desteğinde karadan ilerleyerek, halep'in kuzeyinde, türkiye-suriye sınırına sıfır noktasında, kilis'in karşısında bulunan  harcele ve delha'ya girdi.

türkiye'ye ait 6 f-16 ve abd'ye ait 4 f-15, bir ac-130 ve 3 insansız hava aracının havadan destek verdiği operasyonda, muhalif gruplar işid’i iki türkmen köyünden çıkarmayı başardı.

gece boyu süren çatışmalarda 70'den fazla işid militanı öldürüldü.

taktik seviyede sağlanan başarı ile, işid’in bundan sonraki savunmasının kırılması, muhaliflerin savaş isteğini ve yeteneğini arttırması, işid'in çöle hapsedilerek sınırdan uzaklaştırmayı amaçlıyor.

türkmen köylerine kara harekâtı

eylül ayı başından beri  rus bombardıman uçaklarının havadan vurduğu  türkmen dağı'na yönelik rejim güçleri perşembe günü kara harekâtı başlattı.  acısu ve fırınlık mevkiinde yoğunlaşan 2 günlük saldırılar sonucu cuma akşam saatlerinde bölgenin en yüksek ve stratejik noktası kızıldağ rejim güçleri tarafından ele geçirildi.

aljazeera ya konuşan suriye türkleri derneği genel sekreteri ahmet vezir, kızıldağ'ın düşmesi ile bayırbucak' ta kontrolün büyük oranda rejim güçlerine geçtiğini söyledi. "iki günlük şiddetli çatışmalarda 20 den fazla şehidimiz ve 90 civarında yaralımız var" diyen vezir mevcut haliyle türkmen dağı'nda muhaliflerin barınma şansının kalmadığını belirtti.

sivillerin durumu kritik

son saldırılara kadar 27 köyün kontrollerinde olduğunu ancak kızıldağ 'ın stratejik öneminden dolayi hiçbir yerleşim biriminde hareket edebilme şanslarınin kalmadığını söyleyen suriye türkleri derneği genel sekreteri birçok ailenin köylerini terkederek türkiye sınırına doğru ilerlediği bilgisini verdi.

ellerinde  kalan son köylerin yamadi ve saldir köyleri olduğunu ve bu iki köyün ve mevcut durumda rejimin karadan ve rusların havadan saldırısına açık olduğunu söyleyen vezir, kızıldağ in düşmesi ile kepir, murtlu, keles, gebelli, ablakli, gebere, kulcuk, sarraf gibi köylerin boşalmaya başladığını bölgede yeni bir göç dalgası ihtimali bulunduğunu söyledi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;