Suriye'de iç savaş

Türkmenler Türkiye'ye kaçıyor

Suriye'nin Halep kentine bağlı Çobanbey kasabasının Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçmesinin ardından bölgedeki çok sayıda Türkmen Kilis'e doğru kaçmaya başladı.

Konular: Ortadoğu, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Çobanbey kasabası IŞİD'in eline geçti

Dört Türkmen komutan öldürüldü

Sığınmacı sayısı artıyor

IŞİD örgütü üyeleri Türkiye sınırındaki bölgeleri ele geçiriyor.

halep’in çobanbey kasabası, irak şam islam devleti (işid) güçleriyle türkmenler arasında yaklaşık dört gündür devam eden çatışmalar sonunda işid'in kontrolüne geçti.

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre saldırının ardından çobanbey'de yaşayan çok sayıda türkmen türkiye'ye kaçmaya başladı.

15 bin nüfuslu çobanbey kasabası, çatışmalardan dolayı tamamen boşaltıldı.

çevre köylerden gelenlerle birlikte kilis ve gaziantep’te bulunan suriyelilere binlerce yeni sığınmacı eklendi.

son olaylar nedeniyle sınıra yakın kamplarda da büyük yoğunluk yaşanıyor.

çatışmalar sırasında ömer el şişani grubunun komutan yardımcısı "çeçen hattap" isimli üyenin de aralarında bulunduğu 28 kişi türkmenler tarafından rehin alındı.

5 türkmen'in işid'in eline geçmesi üzerine taraflar arasında esir takası gündeme geldi. 

yaklaşık 6 saat süren görüşmelerin ardından türkmenler, hattap ile 17'si yaralı 28 işid üyesini serbest bıraktı. görüşme sırasında türkmenleri oyalayan işid grubu, halep, rakka, tel abyad, cerablus ve azez'deki güçlerini çobanbey'e sevketti ve bölgede kontrolü sağladı.

türkmenlere canlı bombalı tuzak

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre, bölgede işid'in düzenlediği intihar saldırısında aralarında dört türkmen komutanın da bulunduğu 16 kişi öldürüldü.

intihar saldırısı türkmen tugayı karargahında düzenlenen bir toplantıda gerçekleştirildi. anadolu ajansı'nın verdiği bilgilere göre, patlama sonucu hayatını kaybeden türkmen komutanlar arasında abdulmünim kalendir ebu islam yer alıyor.

saldırıyı haber alan türkmen güçleri, çobanbey'i ele geçirmek için başlattığı saldırıyı geçici olarak durdurdu. 

işid bölgeye saldırıyor

rakka ve azez arasındaki alanı ele geçirmek isteyen işid, bu geniş bölgede yer alan 170 civarında türkmen köyünü de kendi kontrol alanına dahil etmeye çalışıyor.

türkiye sınır hattında 270 kilometrelik bir alanı kapsayan bu hat, öncüpınar ve akçakale kapılarını da içine alan bir bölge.

çobanbey bölgesinde savaşan gruplar başta tevhid tugayı olmak üzere sultan muhammed fatih tugayları ve fetih tugayı'ndan oluşuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;