IŞİD

'Türkmenlerin silahlanma hakları var'

IŞİD'in Musul ve Telafer'i ele geçirmesinden sonra Kerkük'teki Türkmenler, silahlanmayı gündemlerine aldı. Irak Türkmen Cephesi lideri Salihi, 'kendimizi korumak için silahlanma hakkımız var' dedi.

Konular: Irak, Ortadoğu
Musul'un Telafer ilçesinden Türkmenlerin kaçışı devam ediyor. [AA]

TELAFER

  • musul’un 50 kilometre batısında
  • türkiye sınırına yaklaşık 85 km
  • nüfusu yaklaşık 200 bin.
  • nüfusun çoğunluğu türkmen
  • yüzde 75’i sünni
  • telafer’e bağlı zummar’ın neredeyse tamamı türkmen.

irak türkmen cephesi (itc) lideri erşed salihi yaptığı açıklamada, ülkedeki tüm tarafların silahlandığına dikkati çekerek, "türkmenlerin de kendilerini korumak için silahlanma hakları vardır. bölgemizi ve halkımızı korumak için bunu yapmak zorundayız" dedi.

anadolu ajansı'nın haberine göre türkmen nüfusun yaşadığı telafer'in, işid'in eline geçmesinden sonra endişelerinin arttığını ifade eden salihi, bir mezhep savaşına doğru gidildiğini savunarak, bir an önce gereken tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

yaşanan gelişmelerden hiçbir tarafın kazançlı çıkmayacağını dile getiren salihi, irak halkının zarar gördüğü olaylarda en olumsuz etkilenen kesimin türkmenler olduğunu ifade etti. salihi, işid militanlarının girdiği telafer'de binlerce türkmenin kaçarak musul ve sincar'a sığındığını, bölgede büyük bir insani dram yaşandığını aktardı.

salihi, işid ve peşmerge güçlerinin fırsatı değerlendirerek sorunlu bölgelere girdiğine değinerek, "bu olumsuz gelişmeleri fırsat bilenler kerkük, telafer, bakuba ve tuzhurmatu bölgelerini bir oldu bittiye getirerek ele geçirmek istiyor" diye konuştu.

irak ordu komutan yardımcısı general kasım ata ise irak resmi televizyonunda yayımlanan demecinde, “telafer’de bulunan irak ordusundan komutanlarla yaptığım telefon görüşmesinde halk ve ordu mensuplarının el ele büyük bir mücadele verdiklerini söylediler. oraya saldıran işid militanları püskürtülmüş” dedi.  ata, işid’in bağdat havaalanı’nı bombaladığı haberlerinin de doğru olmadığını söyledi.

telafer işid'in elinde

musul'a bağlı telafer ilçesi birkaç gün süren çatışmaların ardından işid'in eline geçti. al jazeera'ye konuşan irak türkmen cephesi (itc) yetkililerine göre, işid'in ilçe merkezine girmesiyle başta şii türkmenler olmak üzere on binlerce kişi bölgeyi terk etti.

telafer'den kaçanların büyük çoğunluğu, ilçenin 55 kilometre batısındaki, kürtlerin yoğun yaşadığı sincar kasabasına gidiyor. yetkililer kaçış nedeniyle yolların çok kalabalık olduğunu ve sincar'a girişin de zorlaştığını öne sürüyor.

al jazeera'ye konuşan telafer'de üst düzey bir itc yetkilisi, bölgeye saldıran işid ile silahları teslim etmeleri karşılığında koruma sözü veren peşmerge kuvvetlerinin arasında bir anlaşma olduğunu iddia etti.

yetkiliye göre peşmerge ayrıca sincar'a geçmeye çalışan türkmenlerin silahlarına da el koydu.

'öncelik kürt bölgelerini korumak'

irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) sincar bölgesi sorumlusu serbest babiri, işid militanlarının ele geçirdiği bölgelere yakın olan yerleşim birimlerinde yaşayan kürtleri korumak için 10 bin peşmergeyle görev yaptıklarını söyledi.

telafer'e yardım için girişimlerde bulunduklarını ancak bağdat yönetiminin yardım önerilerini geri çevirdiğini belirten babiri, "daha sonra telafer halkından yardım isteği oldu. ancak peşmerge olarak şii idare ve sünni türkmenler arasında taraf olmak istemedik. sünniler işid'i, şiiler merkezi hükümeti istiyor. buna karşın türkmenlere insani yardımda bulunuyoruz" dedi.

babiri, "telafer'e girmeyi düşünmediklerini, önceliklerinin kürt bölgelerinin güvenliğini sağlamak olduğunu" belirtti.

işid tarafından saldırı gelmedikçe karşılık vermeyeceklerine işaret eden babiri, buna karşın "işid'i bir terör örgütü ve baas yönetimi kalıntısı olarak gördüklerini, hiçbir zaman işid'in yanında olmayacaklarını" vurguladı.

bağdat'ın elinde kalan tek bölgeydi

işid telafer’e pazar günü boyunca havan toplarıyla saldırırken, çatışmalarda siviller öldü ve birçok kişi yaralandı.

nüfusunun tamamına yakını türkmen olan telafer, bölgedeki halk desteği sayesinde bağdat yönetiminin musul’da elinde tuttuğu tek bölgeydi.

özellikle şii türkmen aşiretler irak ordusuna büyük destek veriyor. telafer nüfusunun büyük çoğunluğunu ise sünni türkmenler oluşturuyor.

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak irak’a yüklenmeye başlarken, irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;