Türkiye

TÜSİAD Başkanı istifa etti

İstifa kararının ardından basın toplantısı düzenleyen Muharrem Yılmaz, “Hiçbir TÜSİAD Başkanı siyasi baskı nedeniyle istifa etmez” dedi. Yılmaz istifa sebebini TÜSİAD’ın itibarına zararı, istismarı engellemek olarak açıkladı.

Konular: Ekonomi

yılmaz, 42 yıllık tüsiad tarihinde istifa eden ilk başkan oldu. 

sütaş'ın başında olan yılmaz'ın istifa kararı akşam gazetesinde şirketi ile ilgili "sütten çıkmış kara kaşık" manşetinin ardından geldi. haberde sendikaya üye olmak isteyen sütaş işçilerinin eylemlerine son vermek için fabrikanın önüne 13 ton tezek döküldüğü iddia edilmişti.

yılmaz tezeğin 'çevre düzenlemesi' amacıyla döküldüğünü, işçi eylemiyle ilgisi olmadığını söyledi:

"bu işlem pazar günü yapılıyor, kimsenin olmadığı bir ortamda oluyor. kimse yok. o zaman yapılıyor çevre düzenlemesi... orada hazırlanmış bir senaryo var. fırsatı bulmuşlar, tezeğin etrafa yayılmasını sağlayarak istismarını yapıyorlar."
yılmaz basında çıkan haberlerin bir haber değeri olmadığını düşündüğünü söyledi.
yılmaz işçilerle mutlaka görüşeceğini, sendikalaşmaya karşı olmadığını  ifade etti ve çalışma bakanlığı yetkililerini de şirketine denetime davet etti. 

'hiçbir tüsiad başkanı baskı nedeniyle istifa etmez'

muharrem yılmaz, “hiçbir tüsiad başkanı siyasi baskı nedeniyle istifa etmez” dedi. yılmaz istifa sebebini tüsiad’ın itibarına zararı, istismarı engellemek olarak açıkladı. 

"tüsiad'ın itibarı çok önemli bir emanet, zarar gelmesini istemedim" diyen yılmaz, "sütaş'ta sendikal çalışmaları hızlandıracağım. sendika üyeliği nedeni ile işine son verilen varsa gereğini yapacağım. sütaş'ta sendikaya karşı herhangi bir yönetici yoktur. benim üzerimden tüsiad'ı yıpratma operasyonu yapılıyor" şeklinde konuştu.

muharrem yılmaz, 13 ocak 2013’te yapılan tüsiad’ın 43. olağan genel kurulu’nda görevi ümit boyner’den görevi devralmıştı. yılmaz hukuka riayet etmeyen ülkeye yabancı yatırımcı gelmeyeceğini söylemiş, başbakan erdoğan da yılmaz'ın sözlerine "ihanet" diyerek tepki göstermişti.

sütaş aile şirketi

iş dünyasının en faal isimlerinden biri olan muharrem yılmaz, 2 ağustos 1957'de bursa'da doğdu. ortaöğrenimini galatasaray lisesi'nde tamamlayan yılmaz, uludağ üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi iktisat fakültesi'nden mezun oldu.

babası sadık yılmaz'ın kurduğu sütaş'ta üniversitede okurken çalışmaya başladı. 1989'da şirketin genel müdürü oldu. yılmaz, babasının 2005 yılında vefat etmesinin ardından şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlendi. 

süleyman çelebi yılmaz'a tepkili

chp’li milletvekili eski disk başkanı süleyman çelebi, tüsiad başkanı'nın istifasını ardından twitter’dan açıklama yaptı. çelebi, "sütaş’ta eylem yapan işçilerin eylemini kırmak için eylem alanına tezek döküldü. bu açıkça işçiye, emekçiye, insana yapılmış bir suçtur, bir aşağılama yöntemidir. 'emeğe ve çalışan haklarına saygı, demokrasi kültürünün vazgeçilmezidir' diye açıklama yapan tüsiad başkanı, sahibi olduğu şirkette işçi haklarına, sendikal haklara ve örgütlenme hakkına saygı duymadığı gibi işçilerin direnişine ve kişiliğine de büyük bir hakarette bulunmuştur." dedi.

çelebi, çalışanların e-devlet şifrelerini alıp sendikaya başvuranları belirleyen fabrika yönetiminin  işçileri teker teker işten çıkarmaya başladığını ifade ederek,yılmaz'ın bu anti-demokratik uygulamayı durdurmasını ve 56 işçinin işe iadelerini yapmasını istedi. 

sütaş'ta eylem devam ediyor 

yılmaz'a ait fabrikanın önünde işçilerin eylemi sürüyor. ekmeklerini kazanmanın peşinde olduklarını dile getiren işçiler, yaşanan son gelişmeler nedeniyle rencide edildiklerini savundu.

anadolu ajansı'nın haberine göre istifa kararına üzüldüklerini belirten işçiler, hak arama mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti. tek gıda iş sendikası karacabey şube başkanı suat karlıkaya ise yılmaz'ın, fabrika idarecileri tarafından yanlış bilgilendirildiğini öne sürdü.

hak arama dışında bir amaçları bulunmadığını vurgulayan karlıkaya, "sütaş'ın marka değerinin korunmasına adına sergilediğimiz duyarlılığın karşılığı olarak üzerimize hayvan dışkısı atıldı. bunu kanıtlayan görüntüler elimizde mevcut" diye konuştu.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;