İnternet yasakları

Twitter engellemenin kaldırılmasını istedi

Twitter yönetimi, Türk hükümetinin acilen siteye erişimi açmasını istedi. Şirket, yolsuzluk iddiasında bulunan bir hesabın kapatılma talebinden endişe duyduklarını duyurdu.

Konular: Türkiye
Türkiye'de 20 Mart'ta erişime kapatılan Twitter, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından yeniden açılmıştı. [Reuters]

twitter'a erişiminin engellenmesiyle ilgili ankara 15. idare mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı üzerine, sosyal paylaşım sitesinin yönetiminden açıklama geldi. 

kararı olumlu karşıladıklarını bildiren twitter yetkilileri, yaptıkları yazılı açıklamada türk hükümetini mahkeme kararına acilen uymaya ve siteye erişimi açmaya davet etti. 

erişimin engellenmesi kararının yasal bir zemine oturmadığını vurgulayan twitter, türkiye'deki kullanıcılarının yaklaşan seçimler öncesinde özgürce site üzerinden iletişim kurabilmelerini beklediklerini kaydetti. 

altı gündür türkiye'deki avukatları aracılığıyla yasal sürecin takip edildiğini belirten site yönetimi, bugüne kadar bazı içeriklerin kaldırılması konusunda kendilerine üç mahkeme kararının ulaştığını bildirdi.

bu kararlardan ikisine konu olan içeriklerde, kendi kurallarının da dışına çıkıldığının tespit edildiğini ve söz konusu içeriklerin kaldırıldığını belirten site yönetimi, eski bir bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarının paylaşıldığı bir hesabın kapatılması talebini ise reddettiklerini bildirdi. 

açıklamada ayrıca bütün bu yasal süreçte kullanıcıların kişisel bilgilerinin ve ip adreslerinin hiçbir şekilde, mahkemelerle veya hükümet organlarıyla paylaşılmadığı belirtildi.

twitter'dan yapılan açıklama şöyle:

6 gündür türk hükümeti twitter’a erişimi engelliyor. bu süre boyunca, durumu çözebilmek için türk yetkililerle iletişime geçerek kaygılarını dinledik ve twitter kurallarının nasıl işlediğini anlattık. ancak hâlâ sesini duyurmak isteyen türkiye’deki milyonlarca twitter kullanıcısı platformdan uzaklaştırılıyor.

bugün, birlikte çalıştığımız bağımsız bir avukatla erişimi yasaklayan mahkemelere kararın çekilmesi için başvuruda bulunduk. bu yasağın dayanağı olarak 3 mahkemenin verdiği karar gösteriliyor (ancak hiçbiri erişim engellemesi başlamadan önce bize iletilmedi).

üç mahkeme kararının ikisinde yer alan hesaplar twitter kurallarını ihlâl ettiği için zaten kapatıldı. son karar ise eski bir bakanı yolsuzlukla suçlayan bir hesabın kapatılması içindi. bu başvuru bizi endişelendirdi.

siyasi ifadeler özellikle bir yolsuzluk iddiası üzerineyse çok önemlidir. bu nedenle türkiye’deki kullanıcılar adına bu kararın iptali için mahkemeye başvurduk.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;