Kültür-Sanat

Üç Arap filmi Oscar'a aday

Oscar ödüllerinde bu yıl ilk kez Arap dünyasından üç yapım yarışıyor. Filistin, Mısır ve Yemenli yönetmenlerin filmleri en iyi yabancı film, en iyi uzun ve en iyi kısa belgesel ödüllerine aday.

Konular: Oscar Ödülleri
Filistin yapımı 'Ömer' en iyi yabancı film dalında Oscar adayı.

filistinli hani ebu esad’ın yönettiği “omar/ömer” yabancı dilde en iyi film kategorisinde oscar ödülünü almak için yarışacak.

film, ömer adındaki filistinli gencin israil güvenlik güçlerine karşı mücadelesini ve sevgilisi nadiye’ye kavuşmasının imkânsızlığını anlatıyor.

oscar gecesinde "ömer"in rakipleri danimarka, italya, kamboçya ve belçika'dan.

mısır'dan 'meydan'

mısırlı cihan nujaim’in yönetmenliğini yaptığı "meydan" filmi ise oscar’ın en iyi uzun metrajlı belgesel ödülü için yarışacak.

meydan belgeseli, 25 ocak halk devrimi ile görevden uzaklaştırılan hüsnü mübarek rejiminin yaptığı işkenceleri, yaşanan adaletsizlikleri ve devrim sırasında tahrir meydanı’nda yaşananları tanıklar üzerinden anlatıyor.

ahmet karakterinin ön sunumu ile başlayan belgesel, mısır’ın ara sokaklarında gençlere ne istediklerini soruyor, kadınların devrim öncesi ülkede yaşadıklarına dair gerçek hikâyelerini aktarıyor. 

yemen'den 'kerametin duvarı yoktur'

arap dünyasından oscar ödülü için listeye giren son aday, yemenli sarah ishak’ın yönetmenliğini yaptığı “kerametin duvarı yoktur” adlı kısa metrajlı belgesel.

belgesel, mısır’dan katılan “meydan” gibi, yemen’de yaşanan 18 mart devrimini anlatıyor. “kerametin duvarı yoktur”  oscar’ın en iyi kısa belgesel ödülü için sekiz film ile yarışacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;