15 Temmuz darbe girişimi

Üç ay OHAL kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarında 3 aylık OHAL kararı alındığını açıkladı. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından OHAL kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

[Fotoğraf: AA / Arşiv] [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı erdoğan mgk ve bakanlar kurulu toplantılarında 3 aylık ohal kararı alındığını açıkladı. erdoğan'ın açıklamasının ardından karar resmi gazete'de yayımlandı.

erdoğan, açıklamasında şunları söyledi:

"bugün önce milli güvenlik kurulumuzu topladık ardından da bakanlar kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. milli güvenlik kurulu üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamızın 120'inci maddesi uyarınca olağan üstü hal ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık."

"olağanüstü hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir."

"milletime şunu söylüyorum, 'eyvah şimdi olağanüstü hal ilan edildi yoksa bu süreçte artık valiler devreden çıkıp silahlı kuvvetler mi yönetime el koyacak', asla böyle bir şey söz konusu değil. tam aksine valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak."

"bizler, demokrasiden asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz, bunu da böyle biliniz."

"ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olayları karşısında benzer tedbirler alan avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların, türkiye'yi eleştirmeye hakları kesinlikle yoktur. aldığımız bu kararı eleştirmeye kesinlikle hakları yoktur, önce onlar kendilerine baksınlar."

"şu anda şu siyasi, parti bu siyasi parti...bunun üzerinde duracak değilim ama cumhurun başkanı olarak ben milletimle iftihar ediyorum ve milletimizle birlikte inanıyorum ki bütün bu engelleri aşmak suretiyle demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını türk milleti olarak biz yazmış oluyoruz. bu böyle anılacaktır."

"darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan, polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibarıyla 246 masum insan hayatını kaybetmiş, bin 536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır."

"s&p türkiye'nin notunu düşürmüş. senin türkiye ile ne alakan var. biz sana üye değiliz. şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. yani 'ben bunu açıklarsam, acaba türkiye'de yatırımlar durur mu? s&p boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz."

"milletime şunu hatırlatıyorum, sakın endişeye kapılmayın, hiçbir endişeye yer yok. türkiye bu badireyi hamdolsun atlattı ve bundan sonra da yatırımlarıyla beraber bu süreci güçlenerek devam ettirecektir."

"biz kimseden ihsan istemiyoruz, sadece gölge edilmesin yeter. bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir. olağanüstü hal ilanının sadece ve sadece ülkemizin karşı karşıya bulunduğu terör tehdidine karşı gerekli önlemlerin alınmasına, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik bir tedbir olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum."

"şunu çok açık ve net söylüyorum. bu süreçte türkiye, başta tasarrufların arttırılması konusundaki teşvikler olmak üzere, ekonomideki reformlarını kesintisiz sürdürecektir." 

"türkiye, tarihinin en güçlü devlet-millet birlikteliğini 15 temmuz darbe girişimi karşısında ortaya koymuştur. milletimiz devletine, devletimiz de milletine sahip çıkmıştır. demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir vatandaşımızın, kurumun en küçük bir endişesi olmasın. hükümetimizin ilan ettiği olağanüstü hal, bu değerleri, onlara yönelik saldırılardan koruma amacı gütmektedir."

 "ankara'da özel harekat daire başkanlığı, ankara emniyet müdürlüğü binalarında görev yapanlar başta olmak üzere, darbe girişiminde bulunanların ağır saldırıları altında kalmalarına rağmen bir an olsun tereddüt göstermeden görevlerinin başına koşan, mücadele eden polislerimizin fedakarlıkları, her türlü takdirin üzerindedir."

söz konusu mgk toplantısıyla ilgili basın açıklaması şu şekilde:

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;