Türkiye

Üç eski bakan Sarraf dosyasında

ABD'de tutuklu bulunan Rıza Sarraf'ın 50 milyon dolarlık kefaletle salıverilme talebini geri çeviren savcılık, gerekçelerini mahkemeye sundu. Gerekçe yazısında, Sarraf'ın Türkiye'de üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkileri bulunduğu ve üç eski bakana rüşvet verdiği iddiası da yer aldı.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

soruşturmayı yürüten başsavcı preet bharara, sarraf'ın kefaletle serbest kalma talebinin reddedilmesine gerekçe olarak şüphelinin üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkilerini ve maddi gücünü gösterdi.

dosyada, 17 aralık soruşturmasında adı geçen eski ekonomi bakanı zafer çağlayan eski içişleri bakanı muammer güler, eski avrupa birliği bakanı egemen bağış'ın adları yer alıyor.

eski halk bankası genel müdürü süleyman aslan'ın adı da dosyada. sarraf'ın bu isimlere rüşvet verdiği savunulan gerekçede, buna ilişkin olduğu ileri sürülen belgeler de mahkemeye sunuldu.

bharara'nın dava dilekçesinde, sarraf'ın eski bakanlara verdiği öne sürülen rüşvet rakamları da yer aldı. sarraf'ın eski ekonomi bakanı zafer çağlayan'a mart 2012 ile ağustos 2013 arasında 32 milyon euro, 10 milyon dolar ve 300 bin isviçre frankı verdiği, ayrıca kendisine bir piyano, lüks saatler ve mücevherler verdiği öne sürüldü. eski içişleri bakanı muammer güler'e ise nisan - ekim 2013 tarihleri arasında 5,8 milyon dolar rüşvet verildiği, halk bankası eski genel müdürü süleyman aslan'ın ise 2,5 milyon euro ile 1,4 milyon dolar aldığı iddia edildi. dosyada, eski avrupa birliği bakanı egemen bağış'ın evine 500 bin dolar rüşvet parası gönderildiği de savunuldu.

dosyada, sarraf'ın talep ettiği kefalet bedelinin, dağıttığı rüşvetin üçte birine denk geldiği öne sürüldü. bharara, tutuklu iş adamının maddi gücü ve siyasi ilişkilerine vurgu yaptı.

sarraf tarafından yönetilen şirketlerin yıllık kazancının 11 milyar doların üstünde olduğunu aktaran bharara, bu çapta geniş maddi imkanlara sahip birinin 10 milyon dolar nakit parayı özgürlüğü için rahatlıkla feda edip kaçabileceğini vurguladı.

güçlü ilişkileri sayesinde türkiye'de sarraf hakkında 2013 yılında açılan büyük çaplı yolsuzluk dosyasının kapatıldığını iddia eden başsavcı, soruşturmayı yürüten savcılara siyasi baskılarla dosyadan el çektirildiğinin ileri sürüldüğüne değindi.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;