İngiltere

Üç İngiliz vatandaşı için çağrı

İngiliz polisi, Suriye'ye geçiş için Türkiye'ye gittiği tahmin edilen üç genç kızın bulunması ve güvenli şekilde İngiltere'ye dönmeleri için çağrıda bulundu.

Konular: Türkiye
Üç genç kızın 17 Şubat günü yerel saatle 12.40'da THY'ye ait TK 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla İstanbul'a gittikleri tespit edildi. [Fotoğraf: AA]

ingiltere terörle mücadele polis birimi şefi richard walton, "suriye'deki aşırıcı grupların eylemlerinde yer almak için türkiye'ye gittiği düşünülen ve halen türkiye'de olduğu tahmin edilen 15 yaşındaki shamima begum, 16 yaşındaki kadiza sultana ve ailesinin adını vermek istemediği 15 yaşındaki bir diğer genç kızın, 17 şubat salı günü londra'dan ayrıldıkları" bilgisini paylaştı. 

londra'da düzenlediği basın toplantısında walton, başkentin doğusundaki 'bethnal green academy' okulunda öğrenci olan üç genç kızın, 17 şubat günü yerel saatle 12.40'da türk hava yolları'na (thy) ait tk 1966 sefer sayılı yolcu uçağıyla istanbul'a gittiklerinin tespit edildiğini kaydetti.

walton, genç kızların suriye'ye ulaşma amacı taşıdıklarına inandıklarını belirterek şöyle konuştu:

"istanbul'da şu anda çok kar olduğunu biliyoruz. ulaşımın hava koşullarından etkilendiğini biliyoruz. kızların halen türkiye'de olabilme ihtimali olduğunu düşünüyoruz. bu nedenle bu çağrıyı yapıyoruz. shamima, kadiza ve diğer genç kızın mesajlarımızı, güvenlikleri hakkında endişelerimizi duyması umuduyla, türk medyası ve sosyal medya aracılığıyla da iletişime geçmeye çalışıyoruz.

bu genç kızlar halen türkiye'deyken yerlerini tespit edebilirsek, onları evlerine, ailelerine geri getirmek için iyi bir fırsata sahip olacağız. kızların nerede olabileceklerine dair bilgi sahibi olan herkese sesleniyoruz. bunu, insanları suçlamak için değil, gençlere ve savunmasızlara destek sağlayarak trajedileri önlemek için yapıyoruz. kızların güvenliğinden son derece endişe duyuyoruz. önceliğimiz, kızların ailelerine güvenli şekilde kavuşmalarıdır."

üçü de yakın arkadaş

15 yaşındaki shamima begum'un "aklima begum" adıyla seyahat etme olasılığı olduğu bilgisini veren walton, üç kızın da aynı okulda okuduklarını ve yakın arkadaşlar olduklarını söyledi.

walton, genç kızların ingiltere'deki havaalanına gidişlerini, uçaktaki seyahatlerini ve türkiye'ye varışlarını görenleri polisle iletişime geçmeye çağırarak, "herhangi bir bilgi, ingiliz veya türk yetkililerin kızların yerlerinin tespitine, böylece kızların evlerine güvenli şekilde dönmelerine yardımcı olabilir. bu soruşturmanın başından beri türk yetkililerle ve ailelerle yakın işbirliği içerisindeyiz" diye konuştu.

'ingiltere'den 600 kişi gitti'

shamima'nın 17 şubat akşamı eve dönmeyince ailesinin polisle iletişime geçtiği, kadiza'nın ailesinin ise 18 şubat çarşamba sabahı kızlarının kayıp olduğunu polise bildirdiğini kaydeden walton, "kızları seyahat etmeye teşvik eden etkeni şimdilik bilmiyoruz. internet üzerinden ya da yüz yüze diğer kişilerle iletişime geçip geçmediklerini, neden etkilendiklerini bilmiyoruz" dedi.

ingiliz hükümeti, yaklaşık 600 ingiliz vatandaşının suriye'ye ve irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini tahmin ediyor. ingiliz polisi, geçen yıl çoğu suriye bağlantılı 200'den fazla kişiyi 'terör' şüphesiyle gözaltına almıştı. ülkede geçen hafta yürürlüğe giren yeni terörle mücadele ve güvenlik yasası kapsamında, havayollarından yolcu listelerini paylaşmaları isteniyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;