Kıbrıs müzakereleri

'Ucu açık müzakere hedefimiz değil'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinin 2017’ye sarkmasının riskler taşıdığını belirterek, “2017’ye sarkan ve ucu açık bir şekilde süren müzakereler Kıbrıs Türk tarafının hedefi değildir.” dedi. Akıncı "İhtiyatlı iyimserlikle sorunun çözülmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

[Fotoğraf: AA]

kıbrıs sorununa birleşmiş milletler (bm) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, akıncı ile rum lider nikos anastasiadis, bm genel sekreteri'nin kıbrıs özel danışmanı espen barth eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

yaklaşık üç saat süren görüşmede, türk tarafının müzakerecisi özdil nami ve rum müzakereci andreas mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

eide, görüşme sonrası liderler adına okuduğu ortak açıklamada, liderlerin kıbrıs'ta bir çözüme belli bir çaba ve zaman harcadıklarını, 11 şubat 2014’te açıklanan metne bağlılıklarını ve bu çerçevede bir çözüme ulaşma yönündeki kararlılıklarını yeniden ifade ettiklerini vurguladı.

görüşmelerde ekonomi, avrupa birliği (ab), yönetim ve güç paylaşımı ve mülkiyet başlıklarında kayda değer ilerlemeler elde edildiğine işaret eden eide, buna karşın belli özlü konularda ayrılık noktalarının mevcut olduğunu söyledi.

bm genel sekreteri’nin kıbrıs özel danışmanı eide, güvenlik, garantiler ve toprak başlıklarında liderlerin beyin fırtınası yaparak konuların üzerinden geçtiğini belirterek, liderlerin anlaşma sağlanamayan konularda da karşılıklı kabul edilebilir sonuçlara varılabilmesi için güçlü bir kararlılığa sahip olduklarını dile getirdi.

 lideler, 25 eylül'de new york'ta üçlü görüşme yapacak

liderlerin, görüşmeleri sürdürerek ve yoğunlaştırarak, 2016 yılı sonuna kadar bütünlüklü bir anlaşmaya ulaşma amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden eide, bu amaçla liderlerin bm genel sekreteri ban ki-mun ile 25 eylül’de new york’da üçlü bir görüşme yapacaklarını kaydetti.

eide ayrıca liderlerin müzakere sürecindeki ilerlemeleri ve karşılaşılan engelleri bm genel sekreteri ile paylaşacaklarını belirterek, genel sekreter'den gelecek aylar için sürece şahsi katkısını artırması talebinde bulunacaklarını ifade etti.

kktc cumhurbaşkanı akıncı da görüşme sonrası cumhurbaşkanlığı sarayı'nda yaptığı açıklamda, müzakere sürecinin 2017’ye sarkmasının riskler taşıdığını belirterek, “2017’ye sarkan ve ucu açık bir şekilde süren müzakereler kıbrıs türk tarafının hedefi değildir.” dedi.

kıbrıs’ta 2016’da çözümü gerçekleştirmek için çok iyi planlanmasının gerektiğini vurgulayan cumhurbaşkanı akıncı, bütün tarafların ortak hedefi olan 25 eylül’de new york’ta bm genel sekreteri ile üçlü görüşmeden temel beklentisinin bu planlama olduğunu açıkladı.

'önümüzdeki birkaç ay son derece önemli olacak'

new york’taki üçlü görüşmenin ardından kıbrıs’a dönüşte ekim ayında müzakerelere yine devam edeceklerini dile getiren cumhurbaşkanı akıncı, "geri kalan, hala daha anlaşmazlığımızın sürdüğü noktaları en aza indirmek, mümkünse tümünü halletmek. edemiyorsak, azamisini halletmek ve böylelikle beşli bir toplantının kapısı aralansın. 2016 yılı hedefini de artık güvenlik ve garantiler meselesini de toprak düzenlemelerini de halledeceğimiz bir noktaya ulaştırsın. bu bağlamda, tekrar etmeye gerek yok. önümüzdeki birkaç ay son derece önemli olacak. ihtiyatlı iyimserlikle sorunun çözülmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

cumhurbaşkanı akıncı, toplantı sonrasında eide’nin iki lider adına okuduğu ortak açıklamada, 2016 yılı sonuna kadar bir çözümün bir amaç, hedef olarak bir kez daha teyit edildiğini belirterek, “özetlemek gerekirse, o açıklamada, 16 aydır çok yoğun bir çalışma yapıldığına vurgu yapıldı. bu süreç içerisinde önemli ilerlemelerin sağlandığının altı çizildi. özellikle yönetim-güç paylaşımı, ab konuları, mülkiyet ve ekonomi başlıklarında önemli ilerlemeler sağlandığı belirtildi." diye konuştu.

new york'ta çok büyük bir ihtimalle abd başkan yardımcısı joe biden ve abd dışişleri bakanı john kerry ile görüşme yapacağını belirten akıncı, görüşme tarihlerinin ise önümüzdeki günlerde kesinleşeceğini sözlerine ekledi.

eide ise, basın açıklamasında "iki lider, çok önemli konularda kaydadeğer ilerleme gerçekleştirdi" dedi. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;