Afrika

Uganda'da ebola salgını

Yeniden patlak veren hastalık nedeniyle en az üç kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi karantinaya alındı.

Haberin Öne Çıkanları

Üç ölü

Karantinaya alındı

Afrika'da ortaya çıktı

Son olarak temmuz ayında ortaya çıkan salgın nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetmişti. [Reuters]

uganda'da yeniden ortaya çıkan ebola salgını sağlık yetkililerini alarma geçirdi. hızla yayılma özelliğine sahip, bulaşıcı virüs nedeniyle şimdiye kadar en az üç kişi hayatını kaybetti.

ölümlerden ikisi başkent kampala’ya 62 kilometre uzaklıkta bulunan loweero bölgesinde meydana geldi. dünya sağlık örgütü (who) ve ugandalı yetkililer burada yaşayan çok sayıda kişiyi karantinaya aldı.

hükümetin salgının yayılmasını durdurmak için deneyimli uzmanlarla çalıştığını belirten yetkililer, halka paniğe kapılmaması yönünde çağrıda bulundu.

eski salgından bağımsız

temmuz ayında uganda’nın batısında demokratik kongo cumhuriyeti sınırında, hastalığın 1976 yılında ilk kez rastlandığı bölgeye yakın bir alanda ebola salgını patlak vermiş hastalık nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetmişti.

geçen ay ülkenin eboladan temizlendiği açıklanmıştı. yeni salgının eskisiyle bağlantısı olmadığını belirtildi.

ugandalı sağlık yetkilileri 19 ekim’de ise ebola’nın benzeri virütik bir hastalık olan marbug salgınının görüldüğünü açıklamış, hastalık nedeniyle üç kişi yaşamını yitirmişti.

uganda'da 2000 yılında 424 kişi ebolaya yakalanmış, yarısından fazlası hayatını kaybetmişti.

afrika'da ortaya çıktı

ilk olarak 1976 yılında kongo'da görülen ve adını afrika'daki bir nehirden alan ebola virüsü, ishal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateş gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. bulaşıcı olan ve hızlı bir şekilde ölüme yol açan virüs, kontrol altına alınamaması durumunda salgına dönüşüyor.

who'ya göre de, ebola dördüncü risk grubu'nda (patojen) bulunuyor. patojen, virüsler sıralamasında en tehlikeli grubu oluşturuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;