Türkiye

Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü

Gazeteci Uğur Mumcu öldürülüşünün 22. yıldönümünde evinin önünde anıldı. Mumcu, Türkiye'de araştırmacı gazetecilik denince ilk akla gelen isimdi.

Konular: Türkiye

gazeteci yazar uğur mumcu öldürülüşünün 22'inci yılında, ankara'da suikaste uğradığı ve adı verilen sokaktaki evinin önünde törenle anıldı. anma törenine chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. kılıçdaroğlu, mumcu'nun evinde eşi güldal mumcu, kızı özge mumcu ve oğlu özgür mumcu ile bir süre görüştü. 

uğur mumcu 24 ocak 1993’te evinin önünde, arabasının altına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. mumcu yolsuzluklar, papa suikastı, mesut barzani - mossad ilişkileri, kontrgerilla, yasadışı silah ticareti, öcalan - mit bağlantısı, darbeler ve terör örgütleri hakkında araştırmalar yapmış, kitaplar yazmıştı. mumcu’nun ölümü ve diğer faili meçhul cinayetlerle ilişkili oldukları gerekçesiyle 18 kişi farklı hapis cezalarına çarptırıldı.

dava süreci

uğur mumcu’nun öldürülmesinin ardından davayı devlet güvenlik mahkemesi aldı, ancak dava dosyası tamamlanamadı. bu süre zarfında davaya bakan savcı dosyayı savsakladığı gerekçesi ile disiplin cezasına çarptırılsa da, savcı asker olduğu için ceza infaz edilemedi. bu süre zarfında tbmm’de konuyla ilgili kurulan komisyondan da bir netice elde edilemedi.

yedi yıl sonra kamuoyunda “umut davası” ismi verilen yeni bir dava açıldı. dava muammer aksoy, bahriye üçok ve ahmet taner kışlalı cinayetlerini de içerdi ve mumcu ailesinin avukatları tarafından bu cinayetlerin talimatının aynı merkezden verildiği iddia edildi.

bu dava kapsamında yeniden olay yeri araştırması yapıldı. saldırının ardından patlama alanı belediye işçilerince süpürüldüğü için kapsamlı araştırma yapılamamıştı.

2002 yılında neticelenen bu davada 12 yıldır bulunamayan sanık oğuz demir dışındaki tüm sanıklar hakkında hüküm verildi. birkaç defa bozulan karar sonrasında ferhat özmen, necdet yüksel ve rüştü aytufan “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” suçlaması ile müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 15 sanık 10 yılı aşmayan cezalar alırken dört kişi beraat etti. bu kişiler hakkındaki kararlar defalarca bozuldu. her itirazın sonunda, müebbet hapis cezası alanlar dışındakilerin cezaları bir miktar daha azaldı.

uğur mumcu’yu kimin hangi sebeple öldürdüğüne ilişkin birçok iddia ortaya atılsa da hiçbiri kanıtlanamadı. mumcu ailesi davanın kendileri açısından halen bitmediğini söylüyor. aile bu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"mahkemenin verdiği karar onansa bile, cinayete azmettirenler ortaya çıkmadığı sürece, dosya bizim açımızdan kapanmış sayılmayacaktır."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;