Ukrayna

Ukrayna'da anlaşma var çekilme yok

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, perşembe günü Cenevre'de varılan anlaşmaya rağmen işgal ettikleri resmi binaları terk etmeyeceklerini açıkladı. Kiev yönetimi ise işgalcilere gelecek haftaya kadar süre verdi.

Konular: Avrupa
Slaviansk kasabasında zırhlı araçlarla devriye gezen milisler sokaklarda da kontrolü sağlamış durumda. [Reuters]

Anlaşmanın şartları

  • ukrayna’da işgal altında bulunan tüm binalar ve sokaklar boşaltılacak.
  • silahlarını bırakıp binaları terk edenlere af çıkarılacak
  • gerginliği düşürmesi amaçlanan bu adımların takibi için agit gözlemcileri görevlendirilecek.
  • ukrayna’daki yeni anayasa süreci şeffaf, sorumlu  ve kapsayıcı olacak.
  • sonuç bildirgesinde ayrıca ukrayna’nın ekonomik istikrarının sağlanması konusunda da hassasiyet gösterilmesi çağrısı yapıldı.

kırım'ın rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından ukrayna'nın doğusunda artan tansiyonu düşürmek için ilk uluslararası adım ukrayna, rusya, ab ve abd arasında varılan anlaşmayla atılmıştı. 

isviçre'nin cenevre kentinde düzenlenen toplantıda varılan anlaşma, rusya yanlısı ayrılıkçıların işgal ettiği tüm binaların boşaltılmasını ve silah bırakanların affedilmesini öngörüyordu. 

ancak ayrılıkçılar anlaşmayı tanımadıklarını ve binaları terk etmeyeceklerini bildirdi. kiev yönetimi ise ayrılıkçılara gelecek haftaya kadar süre verdi, işgal bitirilmediği takdirde daha sert önlemler alacaklarını bildirdi. rusya yanlılarını uyaran ukrayna dışişleri bakanı andriy deşçitsiya, uluslararası anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesini istedi. 

'önce onlar boşaltsın'

donetsk'te gazetecilere açıklama yapan ayrılıkçı lider denis pushilin, "sergey lavrov, (rusya dışişleri bakanı) bizim yararımıza bir anlaşma imzalamadı, rusya'nın yararına imzaladı" dedi. 

pushilin, ancak ab yanlısı eylemciler kiev'deki özgürlük meydanı'nı boşalttığı takdirde kendilerinin de binaları terkedeceğini, bunun dışında donetsk'in özerkliğini elde etmesi amacıyla 11 mayıs'ta yapılacağını ilan ettikleri referanduma hazırlanacaklarını söyledi. 

geçen kayında kiev'deki meydana kamp kuran eylemcilerin aylar süren gösterileri sonunda rusya yanlısı cumhurbaşkanı viktor yanukoviç görevi bırakmıştı. 

ukrayna yönetimi ise cenevre'de varılan anlaşma çerçevesinde, ayrılıkçılara af getiren bir yasa üzerinde çalıştığını bildirdi. 

donetsk'e bağlı slaviansk kasabasındaki ayrılıkçılar da nasıl bir anlaşma olursa olsun işgali sona erdirmeyeceklerini çünkü ülkedeki gerçek durumun farkında olduklarını kaydetti. 

geçen haftadan beri kasabadaki belediye binasını işgal altında tutan silahlı ayrılıkçılar sokakların çoğunda da kontrolü sağlamış durumda. 

halihazırda ukrayna'nın doğusundaki en az dokuz yerleşimde rus yanlısı milislerin güvenlik ve hükümet binalarındaki işgalleri sürüyor. 

kiev yönetimi bu bölgeleri boşaltmak için operasyon düzenlese de iç savaş tehlikesi ve rusya'nın asker gönderme tehditleri yüzünden henüz bunu başaramadı. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;