Ukrayna

Ukrayna'da ateşkes bıçak sırtında

Ukrayna'da ateşkesin ilk günü taraflar geniş ölçüde anlaşmaya uyarken, silahlar tam olarak susmadı. Kiev ayrılıkçıların 60 kez ateşkesi bozduğunu söyledi. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçladı.

Konular: Ukrayna
15 Şubat'tan itibaren ayrılıkçılarla ateşkes sağlanması ve tarafların ağır silahlarını cephe hattından 140 kilometre çekmeleri konusunda uzlaşılmıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

ukrayna'da taraflar ilk gün büyük ölçüde ateşkese uydu. al jazeera'nin muhabiri charles stratford, en şiddetli çatışmalara sahne olan donetsk kentindeki izlenimlerini "insanlarda sokağa çıka konusunda daha büyük bir güven vardı" ifadeleriyle anlattı. son günlerde rusya yanlısı ayrılıkçıların binlerce ukrayna askerini kuşattığı debaltseve kasabasında ateşkese uyulmadığını belirten al jazeera muhabiri, bombardıman seslerinin debaltseve yakınlarındaki uglegorsk kasabasından da duyulduğunu söyledi. 

taraflar ise birbirlerini ateşkesi bozmakla suçladı. ukrayna ordusu çatışmaların yaşandığı doğudaki tüm askeri pozisyonlarına toplam 60 kez ateş edildiğini açıkladı. ayrılıkçılar ise ateşkese uyduklarını savunup, ukrayna ordusunu 'birkaç kez ateşkesi' ihlal etmekle suçladı.  

ateşkes anlaşmasının arabulucularından fransa cumhurbaşkanı francois hollande ise ateşkesin il günündeki durumu 'ufak tefek birkaç hadiseye rağmen genel olarak tatminkâr' olarak yorumladı. 

liderler ateşkeste ısrarlı

almanya başbakanı angela merkel, fransa cumhurbaşkanı françois hollande, rusya devlet başkanı vladimir putin ve ukrayna devlet başkanı petro poroşenko, minsk görüşmelerinde karara bağlanan ve geceyarısı başlayan ateşkes sonrası durumu görüştü.

almanya başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, taraflar görüşmede ateşkese genel olarak uyulmasından memnuniyet duyulacağını teyit etti.

telekonferansta, özellikle doğu ukrayna'daki debaltseve şehrinde devam eden çatışmaların büyük bir kaygıya neden olduğu gündeme geldi. liderler ateşkesin uygulanması konusunda ortak kanaat belirtti.

taraflar görüşme sonunda, konuyla ilgili birleşmiş milletler güvenlik konseyi kararının arzu edilebileceği noktasında anlaştı.

belarus'un başkenti minsk'te merkel ve hollande'ın arabuluculuğunda 17 saat süren müzakerelerde, poroşenko ve putin, 15 şubat'tan itibaren ayrılıkçılarla ateşkes sağlanması ve tarafların ağır silahlarını cephe hattından 140 kilometre geriye çekmeleri konusunda uzlaşmıştı. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;