Ukrayna

Ukrayna'da enkaz incelenemiyor

Anlaşma üzerine füzeyle düşürülen Malezya yolcu uçağının enkazını incelemeye hazırlanan AGİT gözlemcileri, çatışmalar üzerine planı erteledi.

Konular: Ukrayna
Kiev, enkazı geniş bir alana yayılan uçağın düşürülmesinden ayrılıkçıları sorumlu tutuyor. [Reuters]

orduya rusya yanlısı ayrılıkçıların çatıştığı ukrayna'da 17 temmuz'da yerden atılan bir füzeyle vurulan ve 298 kişinin öldüğü malezya havayolları uçağının enkazının bulunduğu bölgeye girilemiyor.

ukrayna'nın doğusunda grabovo yakınlarında bulunan enkazda incelemeler yapmak üzere kiev yönetimi ve ayrılıkçılarla anlaşan avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit), bölgede yaşanan çatışmalar üzerine planını ertelediğini duyurdu. 

agit'in ukrayna'daki gözlemci ekibinin başkan yardımcısı alexander hug, gazetecilere "bölgedeki durum güvenli değil, çatışma haberleri alıyoruz. bu nedenle enkaza yarın gitme kararı aldık" dedi. 

kaza bölgesi silahlı ayrılıkçıların kontrolünde bulunuyor.

agit'in gözlemci ekibiyle beraber hollandalı ve avustralyalı uzmanlar da, uçağın nasıl düştüğünü aydınlatmak amaçlı yapılacak çalışmalara katılmak için olay yerine gidecekti. kazada hayatını kaybeden kurbanlardan 193'ü hollanda, 28 avustralya ve 43 mazlezya vatandaşıydı.

ukrayna uçağın düşürülmesinden rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutuyor. milisler ise bu suçlamayı kabul etmiyor.

ukrayna'nın doğusundaki kentlerde bağımsızlık veya özerklik talebiyle nisan ayı başında işgal eylemlerine başlayan rusya yanlısı ayrılıkçılar daha sonra silahlı milislerin desteğiyle ukrayna ordusuyla çatışmaya girmişti. başta donetsk, luhansk ve slavyansk'ta defalarca operasyon düzenleyen ukrayna ordusu bölgede kontrolü tam olarak sağlayamadı.

 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;