Ukrayna

Ukrayna'da füze saldırısında 2 çocuk öldü

Ukrayna'nın doğusundaki Vuhlehirsk kentinde bir eve isabet eden füze iki çocuğu öldürdü. Donetsk'te taarruza geçen ordu birlikleri ise havalimanını ayrılıkçılardan geri aldı.

Konular: Avrupa, Ukrayna
Bir süredir çatışmaların yoğun olduğu Donetsk'teki havalimanında meydana gelen yıkım havadan görüntülendi. [Reuters]

ukrayna savunma bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkenin doğusundaki vuhlehirsk'te füzenin isabet ettiği evde bulunan 7 ve 16 yaşındaki iki çocuk hayatını kaybetti. saldırıda 9 yaşındaki bir kız çocuğu da yaralandı. 

füzenin kimin tarafından atıldığı açıklanmadı. 

ordu donetsk'te taarruza geçti

ukrayna'nın doğusundaki ateşkes uyarınca bir süredir sadece saldırılara karşılık veren ordu birlikleri, donetsk'te başlattığı kapsamlı operasyonda havalimanını ayrılıkçılardan geri aldı.

rusya yanlısı silahlı ayrılıkçıların en yoğun olduğu donetsk kentindeki operasyon cumartesi gecesi başladı. ukrayna ordusu ağır silahlar ve tanklarla kentin batısında bulunan ayrılıkçıların mevzilerini ve direniş noktalarını yoğun ateş altına aldı. 

özellikle ayrılıkçıların geçen haftalarda ele geçirdiği havalimanında yoğunlaşan ukrayna askerleri bölgeyi yeniden ele geçirdi.

ordu sözcüsü andriy lişenko, "kapsamlı bir saldırı kararı alındı ve havalimanı tamamen ayrılıkçılardan temizlendi. bölge şu anda ordunun kontrolünde" dedi. 

donetsk'teki havalimanının geri alınması kiev yönetimi için sembolik bir askeri başarı olarak değerlendiriliyor. 

görgü tanıklarının aktardığına göre kentin batısındaki çatışmalar yerleşim bölgeleri de dahil devam ediyor. 

'kiev ateşkes planımızı reddetti'

donetsk'teki operasyonla ilgili rusya yönetiminden açıklama geldi. devlet başkanı vladimir putin'in sözcüsü dimitri peskov, moskova'nın şiddetin tırmanmasından endişe duyduğunu ve bunun çözüme yapıcı bir katkısı olmadığını söyledi. 

peskov aynı zamanda, geçen hafta kiev yönetimine bir ateşkes planı sunduklarını ancan bunun ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko tarafından reddedildiğini öne sürdü. peskov, ateşkes metninin iki tarafın da çatışmaları derhal durdurarak, askerlerini ve ağır silahlarını bölgeden çekmesini öngeren somut bir plan olduğunu belirtti. 

rusya, kiev ve batılı ülkeler tarafından ukrayna'nın doğusundaki iç savaşın sorumlusu olarak gösteriliyor. moskova yönetiminin ayrılıkçılara asker ve silah desteği verdiği iddia ediliyor. putin yönetimi ise bu iddiaları reddediyor. 

'toprağımızı vermeyeceğiz'

operasyonun ardından konuşan ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko ise ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için savaşacaklarını belirtti. poroşenko, "bir parça toprağımızı bile vermeyeceğiz, donbass'ı (doğu ukrayna) geri alacağız" dedi. 

ayrılıkçıların lideri aleksandır zakarşenko ise kiev'i yeniden savaşa dönmekle suçladı.

ukrayna askerleri, doğudaki ayrılıkçılara karşı operasyonlarda 9 aralık'tan beri ateşkesi öngören "sessizlik" rejimini uygulayarak sadece ayrılıkçıların saldırılarına karşılık vermekle yetinirken, son günlerde doğudaki ayrılıkçıların düzenlediği saldırılar yeniden arttı.

kaynak: reuters, interfax

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;