Ukrayna

Ukrayna'da Rus yanlıları sokakta

Donetsk ve Harkov'daki protestolar sebebiyle, Ukrayna'nın geçici lideri Turçinov, güvenlik yetkililerini acilen toplantıya çağırdı.

Konular: Rusya
Ülkenin doğusunda, haftalardır Rus yanlıları 'NATO evine dön' ve 'Referandum istiyoruz' sloganlarıyla sokağa dökülüyor. [Reuters]

ukrayna'nın doğusunda rus yanlısı protestolar devam ediyor. donetsk ve harkov şehrindeki protestolar, kiev yönetimini harekete geçirdi. geçici devlet başkanı oleksander turçinov, güvenlik yetkililerini acilen toplantıya çağırdı. 

donetsk'te gün içerisinde yaklaşık 2 bin kişi rus yanlısı gösteri düzenledi. polisle karşı karşıya gelen grup, güvenlik güçlerine havai fişekler attı.

gruptan ayrılan 50 kişi ise kapı ve pencereleri kırarak yerel yönetim binasına girdi.

rusya yanlısı göstericiler, binanın girişindeki ukrayna bayrağını kaldırarak, yerine rusya bayrağı dikti. bu sırada bina önünde önlem alan güvenlik güçleri, göstericilere müdahale etmedi.

protestoların bir diğer adresi de harkov oldu. yaklaşık 2 bin kişi barışçıl bir yürüyüş gerçekleştirdi. ancak az sayıda eylemcinin oluşturduğu gruplar arasında gerginlikler yaşandı. 

haftalardır sürüyor

ukrayna'nın doğusunda haftalardır benzer gösteriler yaşanıyor. rus yanlıları 'nato evine dön'  ve 'referandum istiyoruz' sloganlarıyla sokağa dökülüyor. 

başkent kiev’de başlayan ayaklanmalar sonrası kurulan yeni hükümet ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde destek görmüyor.

bölgedeki tansiyon, kırım'daki referandumun ardından yeniden yükseldi.

kırım, 16 mart 2014’te referandum yapılmış ve rusya, tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak bölgeyi ilhak etmişti.

yüzbinlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;