Ukrayna

Ukrayna’da savaş muhabiri öldü

Ukrayna'nın doğusunda ateşkese rağmen süren çatışmalarda şarapnel isabet eden bir savaş muhabiri hayatını kaybetti.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa

ukrayna'nın doğusundaki donetsk'in peski kasabasında ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ateşkese rağmen devam eden çatışmaları izleyen foto muhabiri sergey nikolayev, şarapnel isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

43 yaşındaki nikolayev’in çalıştığı segodnya gazetesi’nin genel yayın yönetmeni olga guk, dünyanın birçok ülkesinde savaş muhabirliği yapmış nikolayev'in kendi ülkesinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

ukrayna yönetimine bağlı terörle mücadele merkezi, son 24 saatte ülkenin doğusundaki çatışmalarda herhangi bir askerin ölmediğini, ancak 3 ukrayna askerinin yaralandığını açıkladı. merkez, ayrılıkçıların 3 kasabaya silahlı saldırıda bulunduğunu, opitnoe kasabası yakınında da sıcak çatışmalar olduğunu belirtti.

artemivsk bölgesinde ise iki yetişkin, buldukları bir el bombasını incelerken hayatlarını kaybetti.

4 öğrenci serbest

ukrayna'nın doğusundaki luhansk kasabasında ayrılıkçıların rehin tuttuğu 4 hindistanlı öğrenci, hükümet güçlerinin yaptığı görüşmelerin ardından serbest bırakıldı. hindistanlı öğrenciler, ukrayna güvenlik servisi görevlileri tarafından hükümet güçlerinin kontrolündeki yerleşim alanına getirildi.

rehineleri kurtarma koordinasyon merkezi başkanı yuriy tandit, 5 mart'a kadar ayrılıkçıların elinde tutulan rehinelerin tamamının serbest bırakılması gerektiğini belirtti. tandit, ukrayna’nın da yasal olarak salıverilmesi mümkün olan ayrılıkçıları serbest bırakmaya hazır olduğunu vurguladı.

ateşkes bıçak sırtında

ukrayna’da 14 şubat cumartesi günü yürürlüğe giren ateşkese rağmen çatışmalar kesilmiş değil. 

minsk anlaşması’na göre, rusya yanlısı ayrılıkçıların silahlarını bırakıp, ağır silahları da çatışma bölgelerinden çıkarması gerekiyor. ancak ayrılıkçılar ve ukrayna ordusu minsk’teki imzalara karşın debaltseve’de çatışmayı sürdürdü. iki taraf da birbirlerini ateşkesi bozmakla suçladı. almanya, fransa, ukrayna ve rusya liderleri ise minsk anlaşması’nın gidişatı konusunda irtibat halinde.

ülkede mart 2014'te kırım’ın rusya tarafından ilhak edilmesiyle tetiklenen çatışmalar nisan ayında tüm doğuya yayılmıştı. şimdiye kadar 5 bin 600 kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;