Ukrayna

Ukrayna'daki saldırıya soruşturma

Kiev ülkenin doğusunda Rusya yanlısı gruplarla yaşanan ve 3 kişinin öldüğü çatışma için soruşturma başlatacak. ABD Başkan Yardımcısı Biden da Kiev'e gitti.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Taraflar birbirini suçluyor

Cenevre anlaşması tehlikede

Pazar günkü çatışmada Cenevre anlaşmasından bu yana ilk can kayıpları yaşandı. [Reuters]

ukrayna içişleri bakanlığı çatışmanın rusya yanlılarına ait bir kontrol noktasında yaşandığını açıkladı. açıklamada, "dört araç içinde kimliği belirsiz kişiler kontrol noktasına geldi ve nöbet tutanlara ateş açtı. ateşe ateşle karşılık verildi. üç kişi vurularak öldü, üç kişi de yaralandı" denildi.

bakanlık, silahlı grubun cesetleri ve yaralıları alarak bölgeden ayrıldığını duyurdu. çatışmayla ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı.

kontrol noktasına saldırıyı kimin düzenlediği netlik kazanmış değil.

rusya yanlısı gruplar ve moskova saldırıdan aşırı sağcı "sağ sektör" grubunu sorumlu tutuyor.

sağ sektör ise tam tersini söylüyor. çatışmadan rus özel güçlerini sorumlu tutuyor.

kiev de rusya'nın soruşturma olmaksızın "kendi sonuçlarına varmasının endişe verici" olduğu görüşünde.

cenevre anlaşması tehlikede

slavyans'taki çatışmada ukrayna'daki tansiyonu düşürmek için cenevre'de perşembe günü varılan anlaşmadan bu yana ilk can kayıpları yaşandı.

rusya ve ukrayna anlaşmaya uyulmaması konusunda birbirlerini suçluyor.

ukrayna hafta sonunda bölgedeki askeri operasyonuna paskalya arası verdiğini duyurmuştu.

ancak rus yanlısı grupların hükümet binalarını işgale devam etmeleri halinde operasyonun süreceğini belirtmişti.

bu gruplar işgal ettikleri binalardan ayrılmadı. bu, cenevre'de varılan anlaşmanın da koşullarından biriydi.

abd takipte

ukrayna'da yaşananlar abd'nin de yakın takibinde.

başkan yardımcısı joe biden bugün ukrayna'ya gitti. biden salı günü devlet başkan vekili aleksandr turçinov ve başbakan arseniy yatsenyuk ile görüşecek.

iki günlük seyahatinin gündeminde ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturma ve anayasal reform var.

abd'nin ukrayna'ya yapacağı 'ölümcül olmayan' güvenlik yardımı da masadaki konular arasında.

kırım'daki gemiler döndü

kırım'ın rusya'ya ilhakından sonra, bölgedeki ukrayna donanmasına ait 7 gemi de odessa'ya ulaştı. ancak kaptan mürettebatın rus güçlerine katıldığını ve bölgede kaldığını söyledi.

kırım 16 mart 2014’te yapılan ve tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti.

bölgeyi anavatanları olarak gören tatarlar 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

ukrayna eski devlet başkanı viktor yanukoviç'in görevden alınmasıyla sonuçlanan gösterilerin başladığı kasım ayından bu yana krizde.

kriz, kırım'ın ilhakının ardından rusya yanlısı grupların birçok şehirdeki hükümet binalarını işgal etmeye başlamasıyla ülkenin doğusuna yayılmıştı.

kiev de bunun üzerine bölgede operasyon başlatmıştı.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;