Enerji jeopolitiği

Ukrayna’dan Rusya’ya doğalgaz teklifi

Ukrayna 2014 sonuna kadar bin metreküp doğalgaz için Rusya'ya 268,5 dolar ödemeyi önerdi. Rusya nisan ayının başında bin metreküpü 268,5 dolar olan doğalgaz fiyatını 485 dolara çıkarmıştı.

Konular: Rusya, Ukrayna, Avrupa
Ukrayna'nın kullandığı doğalgazın yarısından fazlası Rusya'dan ithal ediliyor. [reuters]

ülkenin doğusundaki rusya yanlısı milislerin eylemleri yüzünden zor günler yaşayan ukrayna, moskova’ya doğalgaz alımı için fiyat teklifinde bulundu. ukrayna başbakanı arseniy yatsenyuk nisan ayına kadar olduğu gibi 2014 sonuna kadar bin metreküp doğalgaz için 268,5 dolar ödeyebileceklerini söyledi.

ukrayna bakanlar kurulu anlaşmanın imzalanmasından sonra 10 gün içerisinde rusya'ya olan doğalgaz borcunu kapatacaklarını açıkladı. ancak rusya'nın doğalgaz için ön ödeme yapılmasına ilişkin talebi reddedildi.

açıklamada rusya'nın ab ve ukrayna’ya doğalgaz sevk etmesine ilişkin sorunları çözmek için istekli görünmediği de ifade edildi. rusya’nın yeni bir kriz çıkarmaya ve ukrayna üzerinden doğalgaz taşınmasının güvenilirliğini sarsmaya yönelik girişimlerde bulunarak “güney akım” boru hattının inşaatını haklı çıkarmayı amaçladığı belirtildi.

rusya enerji bakanı, ukrayna'nın mayıs ayında rus şirketi gazprom'a borcunu ödememesi durumunda gaz akışının kesileceğini açıklamıştı. akışın kesilmesi durumunda yakıt ihtiyacının önemli bir kısmını rusya'dan karşılayan avrupa ülkeleri de zor durumda kalacak.

'yanukoviç indirimi' bitti

bağımsızlık referandumunun ardından kırım’ı ilhak eden rusya, 1 nisan salı günü ukrayna’ya satılan doğalgaz fiyatında indirim sağlayan anlaşmayı feshetmişti.

ukrayna'nın eski cumhurbaşkanı viktor yanukoviç’in 2013 kasım ayında avrupa birliği ile ortaklık anlaşması’nı askıya alıp rusya ile anlaşma yapması üzerine doğalgaz fiyatı düşmüştü. bin metreküp doğal gazı 400 dolara satan rusya fiyatı 268,5 dolara çekmişti.

yanukoviç’in aylar süren gösterilerin ardından devrilmesiyle, rusya-ukrayna ilişkileri gerildi. rusya, kırım’ı 16 mart’ta yapılan referandum sonucuna dayanarak ilhak etti. ukrayna’ya doğalgaz satışında uygulanan indirimler de geri alındı.

kaynak: aa, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;