Ukrayna

Ukraynalı askerlere silah kullanma yetkisi

Rusya'ya bağlanma kararı alan Kırım'da, krizin başlamasından beri ilk kez Ukraynalı bir asker öldü. Akmescit'teki üsse düzenlenen saldırının ardından Kiev silah kullanma yetkisi verdi.

Konular: Rusya, Ukrayna

yapılan tartışmalı referandumla rusya'nın parçası olmayı kabul eden kırım'ın başkenti akmescit'teki (simferepol) askerî üsse düzenlenen saldırıda ukraynalı bir asker öldü. saldırıda bir asker de yaralandı.

ukrayna savunma bakanlığı saldırıyı düzenleyen silahlı grubu üniformalı rus askerleri olarak tanımladı. saldırının ardından kırım'daki birliklere kendilerini korumaları için silah kullanma yetkisi verildi.

kiev daha önceleri itidal çağrısı yapıyordu.

bu, üç hafta önce rusların kontrolüne geçen bölgede bir çatışma sonucu yaşanan ilk askerî kayıp oldu.

'savaş suçu'

ukrayna başbakanı arseniy yatsenyuk saldırıya sert tepki gösterdi.

yatsenyuk rus askerleri yüzünden moskova ile yaşanan krizin siyasi boyuttan askerî boyuta geçtiğini söyledi. yatsenyuk "bugün rus askerler ukraynalı askerlere ateş etmeye başladı. bu savaş suçudur" dedi.

savunma bakanlığı'ndan yapılan açıklamada öldürülen ve yaralanan askerin yanısıra üs komutanının da bir binada alıkonulduğu belirtildi.

rus interfax ajansı ise olayda rus yanlısı "öz savunma güçlerinden" bir kişinin de öldüğünü ileri sürdü. bu bilgi henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

yaşanan gerilimin ardından ukrayna, ingiltere, fransa ve rusya savunma bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. 

ingiltere, fransa ve rusya 1994'te ukrayna'nın sınırlarını garanti altına alan anlaşmanın imzacı ülkeleri.

kırım rusya'ya bağlandı

saldırı rusya'nın kırım'ı resmen topraklarına kattığını açıklamasının ardından geldi.

pazar günü düzenlenen referandumda rusya'ya katılmaya "evet" sonucu çıkmış, kırım parlamentosu gecikmeden katılım başvurusu yapmıştı.

rusya devlet başkanı vladimir putin de bunun üzerine salı günü kırım'ı rusya'nın yapan imzayı atmıştı.

batı'dan kınama

referandumu tanımayan batı yaşananlara tepkili.

abd rusya'nın ilhak kararını kınadı. beyaz saray'dan yapılan açıklamada rusya'ya yeni yaptırımların uygulanacağı vurgulandı.

putin'in imzasının ardından abd başkanı barack obama almanya başbakanı angela merkel ile telefonda görüştü.

merkel'in ofisinden yapılan açıklamada iki liderin putin'in imzasının "ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yapılımış kabul edilemez bir ihlal" olduğu görüşünde birleştikleri vurgulandı. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;