Kürt sorunu

'Uludere' birinci yılında anıldı

Türk savaş uçaklarının operasyonu sonucunda 34 kişinin öldüğü olayın yıl dönümünde, BDP öncülüğünde farklı illerde etkinlikler düzenlendi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Demirtaş'tan tepki

Sendikalar gitti

Rapor çıkmadı

BDP’nin örgütlü olduğu tüm illerde de anma törenleri gerçekleştiriliyor. [Mahmut Bozarslan-AJT]

Siviller hedef oldu

türkiye’nin güneydoğusundaki şırnak kentinin uludere ilçesinde, hava harekatı sonucunda hayatını kaybeden 34 kişi,  olayın birinci senesinde anıldı.

gülyazı köyünde, hayatını kaybedenler için mezarları başında düzenlenen anma törenine kayıp yakınlarının yanı sıra, bdp ve demokratik toplum kongresi (dtk) yetkilileri katıldı.

bdp’li yetkililer, uludere’de cesetlerin toplandığı bölgede bir araya gelirken burada bir konuşma yapan bdp eş genel başkanı selahattin demirtaş hükümeti suçladı.

olayın soruşturma gerektirmediğini ve birkaç saniyede aydınlatılacak bir olay olduğunu söyleyen demirtaş,  “bir yıldır neyi araştırıyorsunuz? utanmadan, sıkılmadan bir yıl geçtikten sonra 'savcı bir soruşturmayı tamamlasın, bunlar suçlu mu suçsuz mu sivil mi değil mi göreceğiz" diyor" şeklinde konuştu.

bazı sendikalar da uludere’de düzenlenen törenlere katıldı. bdp’nin örgütlü olduğu tüm illerde de anma törenleri gerçekleştirildi.

farklı bölgelerde pankartlarla yürüyüş, basın açıklamaları, oturma eylemleri ve diğer bazı etkinlikler düzenlendi.

yollar kapatıldı

bölgede uludere’ye giden bütün yollar perşembe gününden tutulurken, askeri kontrol noktaları oluşturuldu.

34 kişiyi anmak için yola çıkan sosyalist gençlik federasyonu üyeleri mardin-şırnak yolundaki kasrik boğazı’nda durduruldu. jandarma ekipleri, gruba içişleri bakanlığı’nın uludere’ye gidişlerin yasaklandığına dair genelgesi olduğunu aktardı. perşembe günü sabaha karşı durdurulan grubu taşıyan otobüs konvoyunun geçişine izin verilmedi. 

pkk'lı diye bombaladılar

28 aralık 2011 gecesi türk silahlı kuvvetleri’nin irak sınırında düzenlediği hava operasyonda, kaçakçılık yapan bir grup sivil, insansız hava araçlarından gelen görüntüler üzerine pkk'lı sanılarak bombalanmıştı.

operasyonda ortasu ve gülyazı köylerinde yaşayan 34 sivil hayatını kaybetmişti. çoğu 20 yaşın altında olan kurbanların sık sık sınırın irak tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı.

genelkurmay başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiği hatırlatılmış ve saldırının da tespit edilen hareketlilik üzerine düzenlendiği belirtilmişti.

gerçek tablonun ortaya çıkmasıyla gülyazı alay komutan vekili jandarma albay hüseyin onur güney görevden alınmıştı. 

komisyon'dan rapor yok

tbmm’de olayı soruşturmak için kurulan komisyon ise henüz raporunu açıklamadı.

bir yıl içinde olayla ilgili farklı iddialar da ortaya atıldı.  abd’de yayın yapan wall street journal gazetesi, hava bombardımanına kaynak olan istihbaratı, bölgeyi gözetleyen amerikan insansız hava araçlarından geldiğini öne sürdü.

genelkurmay başkanlığı ise meclis komisyonuna verdiği bilgi notunda,  "istihbaratın tamamı, milli kaynaklardan ve devletin istihbarat birimlerinden alınmıştır" dedi. ancak soruşturma gizli yürütüldüğünden ayrıntısını açıklamadı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;