Kürt sorunu

Uludere eylemine hapis cezası

Mahkeme, 34 sivilin hayatını kaybettiği hava operasyonunu protesto eden 14 üniversite öğrencisini eğitimi engellemekten suçlu buldu.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Diyarbakır'da görüldü

İtiraz hazırlığı

Savcı yeterli bulmadı

Uludere'de hayatını kaybedenlerin sık sık Irak'a giderek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı. [AA]

şırnak'ın uludere ilçesinde 34 kişinin yaşamını yitirdiği hava operasyonunu diyarbakır'da protesto eden 14 üniversite öğrencisi suçlu bulundu. mahkeme 11 öğrenciye 20, üç öğrenciye ise 25 ay hapis cezası verdi.

diyarbakır'da görülen davada mahkeme, dicle üniversitesi'nde öğrenim gören gençlerin 'eğitimi engellediklerine' hükmetti. mahkeme kararında, 29 ve 30 aralık 2012 tarihlerindeki eylem yüzünden diğer öğrencilerin sınavlara giremedikleri belirtildi.

mahkeme, cezaları iki yıldan az olan 11 öğrenci hakkındaki hükmün açıklanmasını erteledi. bu kişiler cezaevine girmeyecek.

kararın açıklanmasının ardından diyarbakır 7. ağır ceza mahkemesi savcısı ahmet hakan özdemir, öğrencilere verilen cezanın örgüt üyeliği kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, kararın bozulması için yargıtay'a başvurdu.

sanık avukatlarından yunus muratakan ise usule, yasalara ve avrupa insan hakları sözleşmesi hükümlerine aykırı olduğunu söylediği karara itiraz etti.

pkk'lı sanıldılar 

28 aralık 2011 gecesi türk silahlı kuvvetleri’nin (tsk) irak sınırında düzenlediği hava operasyonda, kaçakçılık yapan bir grup sivil, insansız hava araçlarından (iha) gelen görüntüler üzerine pkk'lı sanılarak bombalanmıştı.

operasyonda, ortasu ve gülyazı köylerinde yaşayan 34 sivil hayatını kaybetmişti. çoğu 20 yaşın altında olan bu kişilerin sık sık sınırın irak tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı.

genelkurmay başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiği hatırlatılmış ve operasyonun da tespit edilen hareketlilik üzerine düzenlendiği belirtilmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;